Isključenje Rusije iz SE

01:37 16. 03. 2022. FoNet | Desk

STRAZBUR - Parlamentarna skupština Saveta Evrope jednoglasno je odlučila da Rusku Federaciju treba isključiti iz članstva zbog invazije na Ukrajinu, a danas će Komitet ministara na vanrednom sastanku razmotriti obaveštenje šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova o odluci Moskve da se povuče iz Saveta Evrope.

"Kao lideri Saveta Evrope (SE) u više navrata smo odlučno osudili agresiju Rusije na Ukrajinu. Ta neopravdana i ničim izazvana agresija dovela je do odluke Komiteta ministara i Parlamentarne skupštine (PS) da pokrenu postupak isključenja Rusije iz SE, koji je predviđen članom 8 Statuta", navedeno je u zajedničkom saopštenju predsedavajućeg Komiteta ministara SE Luiđi Di Maja, predsednika Parlamentarne skupštine Saveta Evrope Tinija Koksa i generalne sekretarke SE Marije Pejčinović Burić.

Uz solidarnost sa građanima Rusije koji dele demokratske vrednosti i teže da ostanu deo evropske porodice, u saopštenju objavljenom na vebsajtu SE naglašena je odlučnost za primenu "svih sredstava" u cilju pružanja "podrške, pomoći i pravnih lekova" ukrajinskom narodu u borbi protiv agresora, uz dalju potragu za mirom zasnovanom na pravdi i međunarodnoj saradnji.

Navedeno je da će Komitet ministara danas pre podne vanredno zasedati povodom obaveštenja Lavrova o istupanju Rusije iz SE.

Rusija optužuje NATO i Evropsku uniju da SE koriste kao "instrument vojno-političke i ekonomske ekspanzije na istoku" i tvrdi da će oni, koji su je primorali na ovaj korak, snositi odgovornost za "uništavanje zajedničkog humanitarnog i pravnog prostora na kontinentu". (kraj) dep/dpv

Share: