Ni reči o Srbiji i Kosovu

19:41 24. 03. 2022. FoNet | Velimir Ilić

BRISEL - Zapad Srbiji treba da ponudi jasnu zapadnu perspektivu i to bi bila prilika koju ne bi smeli da propuste, ali na njima je da odluče, izjavio je danas u Briselu predsednik Hrvatske Zoran Milanović.

Milanović je nakon završetka sastanka na vrhu država članica NATO, rekao da je na samitu bilo reči o Zapadnom Balkanu, o Bosni i Hercegovini kao o zemlji koja je ugrožena, zatim o Moldaviji i Gruziji, ali da niko nije pominjao Srbiju i Kosovo, javila je iz Brisela agencija Hina.

"Srbija za nekoliko dana ima izbore i imam utisak da je u nekoj krizi identiteta već dugo i da teško shvata da su Rusiji ipak samo fusnota", rekao je Milanović.

"Za nas, za NATO i EU to je važno, zato što Srbija pregovara o članstvu u EU", rekao je hrbvatski predsednik isičući da je Srbija parner Alijansi "isto kao i BiH" i da je zato važno da "bude stabilna zemlja koja ima jasnu zapadnu perspektivu, da im se to u ovoj situaciji malo jasnije ponudi".

"Pa ako shvate, shvate, a ako ne shvate, ne shvate, ali to je svakako prilika koja se ne sme propustiti i na kraju će odlučiti sami", rekao je Milanović u novinarima nakon NATO samita u Briselu. 

MIlanović je ocenio i da je vreme da četiri članice NATO koje još nisu priznale Kosovo to učine i da "Kosovo treba konačno integrisati, da postane zaokružena država".  (kraj) vip/dpv

Share: