Tramp tužio Stejt department

09:46 23. 08. 2022. FoNet | Velimir Ilić

NJUJORK/VAŠINGTON - Američka vlada je na imanju bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa na Floridi našla više od 300 dokumenata s oznakama tajnosti, uključujući materijal CIA, Agencije za nacionalnu sigurnost i FBI, objavio je danas Njujork Tajms (NYT) pozivajući se na više osoba upućenih u to problematiku.

Istovemeno, britanski Gardijan piše da je nekadašnji američki šef države podneo tužbu protiv vlade SAD zbog pretresa njegove kuće u Mar-a-Lagu, tražeći da privremeno zaustavi FBI da čita zaplenjene materijale, dok se ne imenuje zvaničnik specijalnog suda koji će pregledati te dokumente.

Tužbom, koja je u ponedeljak podneta u okružnom sudu za južni okrug Floride, Tramp zahteva od vlade da vrati svaki zaplenjeni predmet koji nije bio obuhvaćen nalogom za pretres.

Zatražio je imenovanje posebne osobe, po pravilu penzionisanog advokata ili sudije, jer je FBI potencijalno zaplenio privilegovane materijale, i naveo da Ministarstvo pravde ne bi trebalo da samostalno odlučuje šta može da koristi u istrazi, piše Gardijan pozivajući se na Trampovog advokata Džima Trastija i još dva izvora.

U tužbi je pretres Trampovog imanja nazvan "šokantno agresivnim potezom" i navedeno da se ne može dozvoliti da politika utiče na sprovođenje pravde.

Početnu seriju od više od 150 dokumenata označenih kao tajne pronašao je Nacionalni arhiv SAD u januaru, objavio je NYT, Trampovi saradnici dali su američkom Ministarstvu pravosuđa drugi set u junu, dok je treća serija zaplenjena u raciji FBI ranije u avgustu.

Ministarstvo pravosuđa nije zasad odgovorilo na zahtev za komentar, kao ni predstavnici bivšeg predsednika.(kraj) vip/dep

Share: