Đković i Sabalenka šampioni

11:49 15. 12. 2023. FoNet | Velimir Ilić

LONDON - Najbolji teniser sveta Novak Đoković proglašen je osmi put za svetskog šampiona, posle još jedne sjajne sezone koja je 36-godišnjaka iz Srbije dovela na ivicu istorije, objavila je Međunarodna teniska federacija (ITF), navodeći da je to još jedan rekord u njegovoj karijeri. jer je nadmašio Štefi Graf, koja je do sada bila na čelu sa sedam titula.

Titulu u ženskoj kategoriji za 2023. ponela je beloruska teniserka Arijana Sabalenka.

Đoković ponosno sedi na vrhu liste za sva vremena ITF svetskih šampiona za muškarce – dva mesta ispred Pita Samprasa, a sada je nadmašio i rekord Štefi Graf, koja ima sedam titula u ženskoj kategoriji, navodi na svom zvaničnom sajtu ITF.

Federacija podseća da je Đoković protekle sezone po treći put u karijeri osvojio pobedničko postolje na tri od četiri grend slema - Australijan openu, Rolan Garosu i Ju-Es openu, a u dramatičnom finalu poražen je od Španca Karlosa Alkaraza.

Đokovićeva 24. grend slem titula u pojedinačnoj konkurenciji pomerila ga je dva mesta ispred Rafaela Nadala na vrhu liste muških šampiona svih vremena.

Zahvaljujući pobedi u nizu nad Danijelom Medvedevom, Đoković je pobedom u septembarskom finalu US Opena izjednačio ukupni rekord Margaret Kort od 24 grend slem titule u pojedinačnoj konkurenciji.

"Još jedan i Đoković će ostati sam. Niko neće osvojiti toliko grend slem titula u singlu kao on i bilo bi teško osporiti da je on najveći u istoriji igre", navodi ITF.

"To je kruna sezone, završiti godinu kao br. 1 na svetu“, rekao je Đoković. „Mislim da je to san svakog tenisera. To je jedna od najtežih stvari u našem sportu. Osvajati grend slemove i biti br. 1 na svetu su verovatno vrhunci sporta", citira ITF Đokovićev komentar o završetku sezone na prvom mestu ATP liste.

Uključujući i ATP finale u Torinu. Đoković je tokom 2023. imao skor od 55 pobeda i samo šest poraza.

Predvodio je Dejvis kup reprezentaciju srbije u pobedi protiv Velike Britanije, ali je Srbija izgubila dramatičan okršaj protiv Italije na čelu sa izuzetno motivisanim Janikom Sinerom.

U svakom slučaju, "Đoković je bio autor još jedne zadivljujuće priče tokom 2023. godine i dostojan je dobitnik svog poslednjeg ITF priznanja svetskog šampiona", navodi ITF. (kraj) vip/dj

Share: