Prebroditi nerazumevanje

11:27 31. 12. 2021. FoNet | Katarina Tomović

BEOGRAD - Mladi aktivisti feminističkog pokreta se danas u Srbiji susreću sa nerazumevanjem i odbojnošću ka bilo kakvom napretku, rekla je FoNetu aktivistkinja Milica Radumilo, ukazujući da je veoma nezgodno kada nekome morate da objašnjavate zašto uopšte morate da se borite i zašto niste ravnopravni.

Ona je u serijalu razgovora Mladi i mediji objasnila da se lično susreće sa takvim primerima iz svog okruženja, čak i sa aktivistima drugih pokreta i oblasti, koji ne razumeju zašto i za šta se feministi bore.

“To je definitvno nešto što morate da prebrodite pre nego što počnete da se bavite bilo kakvim aktivizmom, a naročito u feminizmu”, naglasila je Radumilo.

U poslednje vreme primetno je veće interesovanje države za ovo pitanje, ocenila je ona i ilustrovala da je Ministarstvo kulture pre dve godine u prijavnom formularu na konkurs za savremeno stvaralaštvo dodalo pausus o ravnopravnosti.

“Taj deo glasi: ‘Na koji način vaš projekat doprinosi ravnopravnosti’. Tu je, između ostalog, naveden i feminizam”, precizirala je Radumilo, ističući da je to jedan od prvih, mada ne i veliki korak.

Ona je uverena da će u narednom periodu sa mlađim generacijama doći do toga da u feminističkoj borbi učestvuju feministi i feminiskinje i predviđa da je to naredni talas koji će više doprineti borbi za ravnopravnost u srpskom društvu, ali i širom sveta.

“Verujem da su mladi aktivisti svakako vatreniji i borbeniji od onih starijih, jer mladi umeju da se bore i imaju želju da ih neko shvati ozbiljno”, naglasila je Radumilo.

Ono društvo koje daje prostor mladima da iskažu svoje mišljenje na temu kako možemo da funkcionišemo na bolji način - jeste ono koje je naprednije.

Kako je napomenula, mlađe generacije često bolje prepoznaju svet i način kako on danas funkcioniše, naročito u doba ekstremnog tehnološkog napretka.

“Kada se radi o mladima i aktivizmu u feminističkom polju, uglavnom to počne volontiranjem na raznim projektima koji imaju za cilj da pomognu ženama i vidljivosti nekog pitanja u društvu”, objasnila je Radumilo.

Ona feminizam, pre svega, vidi kao “ravnopravnost i jednake uslove da postignemo sve što želimo i što možemo”.

“Feminizam je za mene je pravo svake devojčice da ima iste uslove za rast i razvoj kao i bilo koji dečak”, poručila je Radumilo.

Aktivisti se sada nalaze usred neke borbe za koju znaju gde će odvesti, napomenula je ona, ali je procenila da će sa novim generacijama dolaziti i više ideja kako možemo da živimo u ravnopravnijem društvu.

“Ti Zumeri, kako ih zovemo, mogu bolje da prepoznaju zbog čega je bitno da budemo svi jednaki. Mislim da je to jedan pozitivan pravac, ovo nije najgori trenutak za nas. Sve dok postoje ljudi koji se za ovo bore, biće sve u redu”, zaključila je Radumilo. (kraj) zvs/kt

Ovu specijalizovanu produkciju Novinske agencije FoNet podržava Švedska, u okviru programa Beogradske otvorene škole "Mladi i mediji za demokratski razvoj".

Share: