Sudar sa stereotipima

13:00 17. 12. 2022. FoNet | Katarina Tomović

BEOGRAD - Feministkinje se jesu već izborile da generacije mladih žena budu željene i voljene kao ženska deca, ali onog trenutka kada krenu da preuzimaju odgovornosti odraslih žena brzo se sudare sa tradicionalnim ulogama svojih baka, transgeneracijskom patnjom i nasiljem, izjavila je FoNetu direktorka Reflektor teatra Milena Bogavac.

Kako je rediteljka predstave "Devojčice" objasnila u serijalu razgovora Stigma, to se dešava zato što su devojčice odgajane da budu "prelepe princeze" i odjenom to počinje neverovatno da frustrira i sputava.

Da bi se prevazišli stereotipi, potrebna je edukacija i to ne samo žena i mladih devojaka, već edukacija celog društva, smatra Bogavac.

Ona, pre svega, misli na "mladiće i muškarce sa kojima se nedovoljno radi na feminističkoj edukaciji i koji često rastu potpuno nesvesni nekih boljih šansi i privilegija koje uživaju u društvu".

Prema njenim rečima, mnogo toga moglo bi da se postigne edukovanjem ljudi u ustanovama, zaposlenih u kompanijama, ali i onih koji rade u obrazovnim ustanovama.

"Čini mi se da neke vrste diskriminacije prema devojčicama i devojkama počinju još u obrazovnom sistemu", ukazala je Bogavac.

"Neophodno je da nekako sami poželimo da izađemo iz tih rodnih kutija i načina na koji gledamo rodne uloge", naglasila je ona i predočila da to nije lak zadatak.

"Pre nego što je svako od nas postao stručnjak u nekom svom zanimanju, mi smo već bili socijalizovani i obrazovani kao mladići ili devojke i često te društvene konstrukte doživljamo kao nešto što je delom i prirodno", obrazložila je Bogavac.

Ona se u predstavi "Devojčice" bavi upravo temom odrastanja i uticaja rodnih uloga koje se od ranog detinjstva formiraju. Reč je o izvesnoj vrsti dokumentarne predstave o ženskom odrastanju u Srbiji danas.

"U predstavi ne igraju profesionalne glumice, ni studentkinje glume, već 'regularne' devojke koje su bile zainteresovane da kroz edukativan i pomalo istraživački proces zapravo koristimo pozorište da delimo neke svoje autentične priče i iskustva i zapažanja u vezi sa odrastanjem devojaka", precizirala je Bogavac.

Kako je prepričala, odrastanje je tema predstave u kojoj se glumice-koautorke prisećaju kakve su bile kad su bile male, čega su volele da se igraju, za kakav svet su se spremale, a kakav ih je dočekao.

"One su u pravom smislu koautorke svaka svoje scene, to su njihove jedinstvene, autentične priče, ali ja verujem da su to priče u kojima može da se prepozna veliki broj žena u Srbiji danas", veruje Bogavac.

Ženama će sigurno doći poruka da nisu same, istakla je ona i ocenila da je predstava još važnija za muškarce kako bi možda razumeli poziciju devojaka.

Iako je ideja bila prikazati sve devojčice u Srbiji i njihovo odrastanje, u procesu selekcije glumica ekipa nije uspela da dođe do devojaka iz manjinskih grupa, jer nisu bile spremne da javno govore o svojim iskustvima.

Bogavac nekada u šali, ali to nije samo u šali, kaže: "Hajde da radimo ovu našu predstavu o belim privilegovanim srednjeklasnim devojčicama". (kraj) zvs/kt

 

Share: