Sve se gura pod tepih

15:29 01. 04. 2024. FoNet | Katarina Tomović

BEOGRAD - Predsednik Društva za održivu budućnost “Koraci” Marko Oljača smatra da se već sada, bez ikakvih posebnih resursa, samo uz malu reogranizaciju sistema, može uticati na opštu atmosferu u društvu, koja je puna govora mržnje i institucionalnog, pravnog, političkog i svakog drugog nasilja.

U školama se zapravo sve te društvene devijacije prelamaju i preslikavaju iz celog društva, ukazao je Oljača u FoNetovom serijalu razgovora Stigma.

Govoreći o tome šta se to može postići bez mnogo resursa, on je naglasio da je to postavljanje jasnih procedura kako preventivno delovati.

Podsetio je na Pravilnik o protokolu koje je Ministarstvo usvojilo, ali je ocenio da se njime ništa nije suštinski postiglo.

Oljača misli da je potrebno rekontruisanje konteksta da bi se sprečilo da uopšte dođe do nasilja, umesto reagovanja na nasilje, koje je najčešće neadekvatno.

On je protekle nedelje predstavio novi paket smernica i preporuka za smanjenje nasilja u školama i društvu, čija je okosnica multidisciplinarni pristup.

“Dakle, mi smo zašli i u oblast pravosuđa, medija, obrazovanja, sindikata, perspektive roditelja. Okosnica tih naših zbirnih preporuka jeste da se u sistemu, čak i ovakav kakav jeste, može učiniti dosta toga da se opšta atmosfera promeni”, poručio je Oljača.

Prema njegovim rečima, suština je da se denormiraju neke stvari kako bi i prosvetni radnici bili oslobođeni raznih birokratskih obaveza.

S druge strane, portparolka Granskog sindikata prosvetnih radnika “Nezavisnost” Vesna Vojvodić Mitrović ukazuje da se nasilje često prikriva.

Ona je pomenula platformu “Čuvam te”, koja poseduje alate i mehanizme za prikupljanje informacija o nasilju, ali i za osnaživanje i ohrabrivanje nastavnika i drugih u obrazovnom sistemu da pravovremeno i efikasno reaguju u okolnostima nasilja.

Uprkos tome što platforma postoji već tri godine, ukazala je Vojvodić Mitrović, javnosti nikada nisu predočeni statistički podaci koji bi ukazali na to da li se trend nasilja pojačava ili smanjuje.

Prema njenom viđenju, masakr u Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar”, koji se dogodio 3. maja 2023. godine, pokazatelj je da se, kao društvo, ničemu nismo naučili.

Kako je konstatovala još ne idemo pravim putem da bismo takve nepoželjne i vrlo opasne pojave u društvu sprečili.

Ona podseća da su, posle tragedije u "Ribnikaru", građani, intelektualci, udruženja, sindikati, pa čak i đaci, davali preporuke i smernice Ministarstvu prosvete i Vladi za dalje funkcionisanje, ali da te institucije nisu u potpunosti prihvatile savete.

“Ta vrsta ignorantskog odnosa i arogancije ne samo da boli u smislu što institucije ne funkcionišu, nego se one postavljaju kao da smo svi mi građani u službi tih institucija i da na nečastan i krajnje nepotreban način treba da doprinesemo stvaranju iluzije, bez ikakvog pokrića, da se u društvu intenzivno radi na smanjenju nasilja i da to nasilje, ako uopšte možemo da priznamo da postoji nasilje u obrazovnom, ali i drugim sistemima, jeste sporadično”, predočila je Vojvodić Mitrović.

Kako je zaključila, sve se nekako gura pod tepih i stvara utisak da mi sa tim kao društvo imamo snage, mehanizama i znanja da se izborimo, zaključila je Vojvodić Mitrović. (kraj) zvs/kt/dj

Share: