Komemoracija Doderoviću

12:28 05. 01. 2021. FoNet | Leposava Čolić

BEOGRAD - Milorad Doderović ostaće zapamćen kao posebna ličnost u niškom i srpskom novinarstvu, a novinarstvo mu je bilo život i strast, izjavio je danas generalni sekretar Udruženja novinara Srbije (UNS) Nino Brajović na komemoraciji održanoj u Pres centru UNS.

“Doderović je radio u provladinim, ali i opozicionim medijima, jednako dobro pravio je intervjue u novinama i na televiziji, bio je ratni reporter i mirotvorac, bio je Srbin i jugonostalgičar, član i funkcioner UNS i pobornik ujedinjenja dva najznačajnija srpska novinarska udruženja UNS i NUNS”, rekao je Brajović.

On je istakao da je Doderović bio istinoljubiv i pravedan, bio je borac protiv zla i nepravde.

Brajović je rekao da je Doderovićev profesionalni prkos učinio da bude i nagrađivan, ali i kažnjavan i zabranjivan.

“Doder je imao običaj da kaže da su najgori tekstovi oni koji nikoga ničim ne iritiraju u bilo kom smislu.Tvrdoglavo je ostao dosledan takvom shvatanju, smatrajući da je novinar profesionalac samo ako je spreman da svojom doslednošću ugrožava i vlastiti opstanak u redakciji”, kazao je Brajović.

Brajović je naveo da je pravljenje intervjua bila Doderovićeva specijalnost.

Predsednik UNS Vladimir Radomirović rekao je da je “Doder bio jedinstvena pojava u našem novinarstvu”, da je bio "svestran i da je novinarstvo razumeo ne samo kao borbu za istinu, već i kao borbu za sve nas".

Radomirović je dodao da je Doderovića upoznao u UNS, gde su zajedno radili na jačanju tog Udruženja i novinarske profesije i da je bio posvećen njihovoj zajedničkoj borbi.

Istakao je da mu se čini da javnost u Srbiji nije imala dovoljno prilike da upozna Doderovićevo novinarstvo.

“On je godinama svojom voljom, a čini mi se malo i voljom drugih, na neki način bio proteran iz srpskog novinarstva”, kazao je Radomirović.

Podsetio je da je Doderović radio za australijski državni SBS i da je bio pisac.

Radomirović je naveo da je Doderović poreklom iz Medveđe i da je knjiga “Hodžina kći”, koju je posvetio svom kraju, lepo svedočanstvo o jednom vremenu i činjenici da nije uvek bilo zle krvi između Srba i Albanaca, pogotovo na tom prostoru.

Radomirović je Doderoviću zahvalio za ono što je uradio za UNS i novinarstvo u Srbiji.

Doderovićev sin Nikola rekao je da je imao divnog oca i mentora, da ga je naučio mnogo stvari, ne samo o novinarstvu, nego i o životu.

“On me je motivisao na razne načine i više puta mi je rekao da sam njegov nastavak života”, rekao je Nikola.

Doderović je profesionalnu novinarsku karijeru počeo 1978. godine u niškom omladinskom nedeljniku Zbilja, a nastavio u Grafitu.

Bio je dopisnik republičkog i jugoslovenskog lista mladih NON i Mladost, riječkog Vala i zagrebačkog Poleta, urednik, politički komentator i izveštač iz republičkog i saveznog parlamenta niških Narodnih novina, šef dopisništva Glasa javnosti i Kurira iz Niša.

Za bogat novinarski rad i doprinos kulturi nagrađen je zlatnom značkom Kulturno - prosvetne zajednice Srbije. (kraj) is/lč/dj

Share: