Starletizacija novinarstva

18:28 15. 07. 2021. FoNet | Bojan Bednar

BEOGRAD - Sunovrat novinarstva u Srbiji krenuo je kada su se starlete i kriminalci iz rijalitija dohvatili mikrofona, stali pred kamere i pokazali kako bi novinarstvo trebalo da izgleda, izjavila je danas programska direktorka Centra za monitoring i aktivizam Svetlana Kojanović.

Ona je na onlajn debatnom programu "Medijske slobode i sloboda govora na Zapadnom Balkanu" rekla da je bezbednost novinara najveći problem u Srbiji i navela da su tokom 2020. godine, prema podacima Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS), 72 novinara bila na meti napada.

Kojanović je istakla da posebno zabrinjava što ti napadi potiču od visokih javnih funkcionera i političara, ali i od policije, navodeći primer prošlogodišnjih građanskih protesta ispred Skupštine.

Ona je primetila da mediji u Srbiji "ne mogu da se programski definiišu" i navela da intervju sa nekom ličnosti koja obavlja javnu funkciju ne može da se vidi u medijima u Srbiji, a da su mediji jasno podeljeni na provladine i takazvane nezavisne, "kojih ima na prste dve ruke". (kraj) is/bdb/dpv

Share: