Nagrade borcima za slobodan grad

15:44 02. 02. 2022. FoNet

BEOGRAD - Na dan Grada Novog Sada održan je događaj “Novi Sad mora biti slobodan Grad” u organizaciji Pokreta Novi Optimizam, na kom su uručene plakete i zahvalnice borcima za slobodan Grad koji su se svojim delanjem u Novom Sadu istakli na polju medija, ekološkog aktivizma, kulture i umetnosti, kao i akademskog rada i aktivizma.udruženja Most Solidarnosti i Znaš Ti Zašto Media.

Plakete “Borci za slobodan Grad” dobili su reditelj Želimir Žilnik, profesor i politikolog Radivoj Jovović, aktivistkinje Veri Šoti i Olivera Radovanović, i novinarka Marina Fratucan. Posebna zahvalnica uručena novinarki N1 Kseniji Pavkov za tačno, objektivno, potpuno i blagovremeno izveštavanje u Vojvodini, sa posebnim osvrtom na predstavljanje uslova života i rada vijetnamskih radnika Linglonga široj javnosti.
 
Voditelj i domaćin programa Igor Mihaljević, rekao je da se novoustanovljena nagrada “Borci za slobodan grad” dodeljuje po istim kriterijumima kao i najveće zvanično gradsko priznanje, Februarska nagrada, u trenutku kada su razorene i korumpirane novosadske, vojvođanske i srpske institucije izgubile moralno pravo da u ime svih građana i građanki nagrađuju zaslužne pojedince. Pokret Novi Optimizam, udruženje Most Solidarnosti i Znaš Ti Zašto Media odlučili su da, umesto kompromotiovanih novosadskih zvaničnika, najvrednije među nama simbolično nagrade plaketama čija vrednost nije opterećena hipotekama, obećanjima, uslugama i trulim kompromisima.

"Prvog februara 2019. Novosađani su započeli proteste pod sloganom ‘Novi Sad mora biti slobodan Grad’. Tri godine kasnije građanski protesti protiv kriminala, korupcije, urbicida, ekocida, a za pravedniji, čistiji, zdraviji i bolji Novi Sad i dalje žive, jer NS i još uvek nije slobodan“, rečeno je pre kratkog videa koji je prikazao samo jedan mali deo trogodišnjih protesta.
 
„Najznačajniji resursi država nastalih od bivše Jugoslavije već su u rukama stranaca, što nije mala stvar. Da bi se došlo u tu situaciju, političkoj eliti je trebao mehanizam kako da sludi narod. I oni su taj mehanizam izmislili. U vreme kada je elita oko Miloševića pljačkala, te elite do danas su dosta toga najgoreg od Miloševićevog sistema zadržale. Narod je uplašen, sluđen i u neverici da se nešto može uraditi“, rekao je reditelj Želimir Žilnik.

On je dodao da se dogodila varnica kada je narod shvatio da mu je ugrožen opstanak , te da ne treba imati iluzije da je Novi Sad nekada bio slobodan, i da je situacija problematična poslednje tri decenije, ocenivši da je u tom gradu bilo dobro to što je na momente sloboda osvajala svoj prostor, ali je bilo i momenata kada je morala da retarira.
 
Karakaturista Dušan Petričić rekao je da je Žilnik „kao barjaktar Crnog filma u Jugoslaviji dobio nagradu u dosta mračno vreme“, ali i da crnilo poput sivog ima svoje nijanse, te da crnilo Crnog filma blješti u današnjem mraku.

Režiser Goran Marković prisetio se početka prijateljstva sa Želimirom Žilnikom „naše biografije su dijametralno suprotne. Ne znam šta je trebalo da se desi da se nađemo i postanemo prijatelji, ali to se desilo kada je napravio Crni film koji se trebao prikazati na festivalu kratkometražnog filma u Beogradu, ali je bio zabranjen. On je izašao na binu i rekao da je njegov film zabranjen, ali da će im otpevati njegov sadržaj. I onda je on otpevao svoj film. Bio sam zapanjen i shvatio sam da iza te naše profesije treba da stoji nešto mnogo teže, kao što je dostojanstvo, kao što je moral, odgovornost, želja za istinom. Tim gestom mi je otvorio oči za ceo život me kupio“.

Obeležavanje Dana grada je počelo je, i završilo se, uz nastup sastava Balkanska lavina, bubnjarskog ansambla koji je osnovao i predvodio Dragoljub Đuričić.
Share: