Beograd kupuje vreme

16:28 26. 05. 2022. FoNet | Davor Pašalić

BEOGRAD - Srbija se više ne ucenjuje mogućim članstvom u Evropskoj uniji jer, zbog rata u Ukrajini, proširenja neće biti, ali postoji mogućnost uskraćenja novca iz fondova EU, ukidanja bezviznog režima, odlaska investitora, dok Beograd kupuje vreme, odlažući odluku o sankcijama Rusiji, rečeno je danas tokom tribine "Rat u Ukrajini kao globalna pretnja".

Vojni analitičar Aleksandar Radić je ocenio da je pozicija Beograda uzdrmana i da je Srbija idejom da nabavkom naoružanja stvori bazu za razvoj spoljnopolitičkih odnosa bezrazložno izgubila stotine miliona evra zbog prošlogodišnjih ugovora o kupovini oružja iz Rusije, mada je morala postojati procena da to oružje neće moći da dobije.

Uputili smo izazov EU, angažovanjem kineskih vojnih aviona za prevoz protivvazdušnih raketa, uz istovremenu poruku da ćemo kupiti zapadni lovački avion, mada je ta kupovina izuzetno skupa, izjavio je Radić. 

Prema njegovim rečima, "pokušaj da se napravi politička igra velikog stila, potpisivanjem dugoročnih ugovora sa vodećim silama, rezultirala je moralnim poniženjem, političkom katastrofom i finansijskim gubicima". (kraj) vbr/drp/dpv

Share: