Poseta starijeg brata mlađem

21:23 08. 05. 2024. FONET | Leposava Čolić

BEOGRAD - Član Foruma za međunarodne odnose Evropskog pokreta u Srbiji Srećko Đukić ocenio je večeras da je poseta predsednika Kine Sija Đinpinga Srbiji "poseta starijeg brata mlađem bratu", a nekadašnji ambasador Srbije u Vašingtonu Ivan Vujačić rekao je da je to signal Evropljanima da Srbiji "nisu neophodna sredstva" Evropske unije.

"Srpska spoljna politika i srpska država u ideološkom političkom miljeu u kojem se nalazi već 12 godina uspešno manevriše između Evropske unije, Rusije, Kine, SAD i možda je vrhunac tog manevra danas pokazan na konferenciji za novinare i potpisivanjem izjave o višoj saradnji od najviše strateške saradnje, o izgradnji zajedničke budućnosti", rekao je Đukić na "Javnom času" o evropskim integracijama Srbije, koji je organizovao Evropski pokret u Srbiji.

Odgovarajući na pitanja studenata, Đukić je podsetio na Vučićeve reči da je Srbiji u zajedničkoj budućnosti sa Kinom granica nebo, dodajući da "ima dovoljan broj ljudi koji to ozbiljno shvataju".

"Jedni u tom smislu da mi nismo više na evropskom putu, drugi misle da i ne treba da budemo na evropskom putu, a treća je EU koja ne razume šta se dešava već 35 godina na Balkanu", rekao je on.

Vujačić je rekao da je poseta kineskog predsednika Srbiji signal Evropljanima od vlasti u Beogradu da Srbiji "nisu neophodna sredstva EU", da će da se zaduži kod kineskih partnera i da "nas sva uslovljavanja i sve priče koje će doći - uradite ovo pa ćete dobiti sredstva, ne interesuju".

"To je implicitna poruka koja će proisteći iz ove posete.To nije jedina poruka, ali je bitna", rekao je Vujačić.

Predsednik Foruma za međunarodne odnose Evropskog pokreta u Srbiji Duško Lopandić rekao je da Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, koji je 2013. godine u potpunosti stupio na snagu, "ima jako dobre i konkretne efekte, a najznačajniji je da je spoljna trgovina Srbije povećana za četiri puta u toku poslednjih 12 ili 15 godina".

Lopandić je ocenio da se struktura spoljne trgovine dosta promenila.

"Stalno smo imali izuzetno veliki negativni bilans sa Evropskom unijom, nismo više od tri trećine uvoza pokrivali izvozom, sada je to na 70,80 odsto. To je zato što smo u poslednjih 10-15 godina imali veoma veliki priliv stranih investicija, kapitala i firme koje su uglavnom orijentisane na izvoz", rekao je Lopandić.

Predsednica Evropskog pokreta u Srbiji Jelica Minić rekla da je "veoma niska" usaglašenost spoljne politike Srbije sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU.

"Mi smo najgori u regionu i Bosna i Hercegovina koja je ograničena uvek unutrašnjim odlukama, stavom Republike Srpske. Srbija i Bosna i Hercegovina su kočničari da se dođe do pune usaglašenosti", ocenila je ona.

Jelena Minić je rekla da su "odnos prema Kosovu i odnosi sa Kosovom, pored svega ostalog, kočnica u usaglašavanju" spoljne politike Srbije sa EU. (kraj) vem/lč/mk

Share: