Zaštita svedoka

19:16 09. 11. 2020. FoNet | Ivana Šanjević

Beograd - Dragiša Mijačić iz Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji ocenio je danas za N1 da je Specijalni sud u Hagu izneo veoma ozbiljne, ali i konkretne optužbe protiv čelnika OVK, zbog čega veruje da će taj proces doneti i neke konkretne presude.

Verujem da je međunarodna zajednica naučila nešto iz prošlosti i da je ozbiljno poradila na zaštiti svedoka, naglasio je Mijačić.

Svakako se očekuje da će ovaj sudski proces dovesti do nekog odgovora i nekih presuda, pitanje je da li će biti osuđujuće ili oslobađajuće. Kao pravni laik, mislim da su u pitanju ozbiljna krivična dela, ratnog zločina i ostalog za šta su optuženi, tako da verujem da im neće biti lako u odbrani, ocenio je Mijačić.

Na pitanje da li bi ceo proces mogao da završi kao proces Ramušu Haradinaju, kada je bilo nemoguće sprovesti optužnicu do kraja zbog uticaja na svedoke, Mijačić ukazuje da to "nije isti sud".

Nama su jako sveža sećanja na Haški tribunal, ali treba staviti do znanja da ovo nije isti sud, iako se suđenja odvijaju u Hagu. Ono što ja mogu da primetim je da se jako puno radilo na zaštiti svedoka, verujem, a i sam tužilac je naglasio da je zaštita svedoka jako važna, predočio je on. (kraj) vip/ivt/dpv

Share: