Odbačena prijava protiv Harčenka

12:42 25. 01. 2023. FoNet | Vera Barišić

BEOGRAD - Više javno tužilaštvo u Beogradu saopštilo je danas da je odbacilo krivične prijave koje je "Grupa oktobar" podnela protiv ambasadora Rusije u Beogradu Aleksandra Bocan-Harčenka, direktora Bezbednosno-informativne agencije (BIA) Aleksandra Vulina i osoba iz organizacije Narodne patrole.

Grupa oktobar podnela je prijave protiv Bocan-Harčenka i drugih NN zaposlenih u ambasadi i Ruskom domu, više NN lica koja su u vezi sa Srpsko-ruskim humanitarnim centrom Niš, D.K. i NN lica iz "Narodnih patrola" zbog organizovanja učestvovanja u ratu ili oružanom sukobu, a protiv direktora BIA zbog zloupotrebe službenog položaja.

Tužilaštvo smatra da su navodi krivičnih prijava zasnovani na neutemeljenim tvrdnjama i nizu pretpostavki da prijavljena lica podstiču građane Srbije da učestvuju u oružanom sukobu u Ukrajini, kao pripadnici vojnih ili paravojnih formacija koje se bore na strani Rusije, te da im organizuju obuku, obezbeđuju opremu i sredstva za "učestvovanje u ratu ili oružanom sukobu u stranoj državi". (kraj) vbr/dpv

Share: