Izazov i neizvesnost

16:10 22. 03. 2022. FoNet | Gordana Bulatović

BEOGRAD - Misija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) vodila je produktivne razgovore sa vlastima Srbije i ostvarila važan napredak ka postizanju dogovora na nivou tima o politikama potrebnim za završetak druge revizije u okviru Instrumenta za koordinaciju politika (PCI), saopštio je danas šef Misije MMF za Srbiju Jan Kes Martejn.

U saopštenju MMF objavljenom u Vašingtonu, povodom zvršetka razgovora sa vlastima Srbije koji su vođeni od 11. marta, najavljuje se da će u narednim mesecima biti potrebni dodatni razgovori, "s obzirom na neobičnu ekonomsku neizvesnost".

“Dogovor podleže odobrenju rukovodstva i Izvršnog odbora MMF", napomenuo je Martejn i precizirao da je "razmatranje od strane Odbora okvirno zakazano za drugu polovinu juna 2022. godine".

Srpska privreda je dobro prebrodila pandemiju COVID-19, istakao je on i potvrdio da je realni BDP, posle blagog pada u 2020. godini, zabeležio snažan oporavak od 7,4 osto u 2021. i približio se svom trendu pre pandemije.

“Podstaknuta rastom cena hrane i globalnih cena energenata, inflacija je porasla na 8,8 odsto u februaru 2022. godine, ali je bazna inflacija ostala niža na 4,4 odsto", ukazao je Martejn.

Fiskalni rezultati u 2021. bili su bolji od očekivanih, zahvaljujući oporavku poreskih prihoda. Fiskalni deficit se smanjio na 4,1 odsto BDP, a javni dug na 57,2 odsto BDP, naglašava šef Misije MMF za Srbiju.

On, medjutim, upozorava, da rat u Ukrajini predstavlja veliki ekonomski šok koji utiče na globalne ekonomske izglede, posebno Evrope, a samim tim i Srbije.

Martejn očekuje se da će se "negativno odraziti na ekonomski oporavak Srbije kroz poremećaje u lancu snabdevanja, veće svetske cene primarnih proizvoda, efekte na globalne finansijske uslove, poverenje i niži rast trgovinskih partnera".

Iako je razmere uticaja teško predvideti u ovoj fazi, on je najavio da će tim MMF "revidirati projekcije rasta naniže u odnosu na prethodnu reviziju, uz dominaciju negativnih rizika po projekciju".

Više globalne cene energenata i primarnih proizvoda dodatno će podstaći inflatorni pritisak ove godine, predvideo je Martejn.

On je istakao da neposredni prioriteti ekonomske politike Srbije treba da ostanu očuvanje makrofiskalne i finansijske stabilnosti i ublažavanje uticaja aktuelnog eksternog udara.

“Vlasti su na odgovarajući način reagovale formiranjem radne grupe koja će pomoći pogođenim kompanijama da prebrode poremećaje u lancu snabdevanja", ocenio je Martejn.

"Ukoliko ekonomski poremećaji budu zahtevali dalju podršku pogođenim grupama ili aktivnostima, uključujući državna preduzeća u energetskom sektoru", on smatra da "treba predvideti dodatne rashode tako što će se korigovati prioriteti u okviru budžetom planirane tekuće i kapitalne potrošnje, unutar dogovorenog limita fiskalnog deficita od tri procenta BDP".

"Svaka dodatna hitna pomoć treba da bude privremena i usmerena na ugrožena domaćinstva i održiva preduzeća", poručio je Martejn i naglasio da "finansijska podrška državnim preduzećima treba da se pruža na transparentan način”.

Šef Misije MMF za Srbiju napominje i da Narodna banka Srbije (NBS) treba da bude spremna da, po potrebi, dodatno pooštri monetarnu politiku kako bi obuzdala sekundarne efekte viših uvoznih cena na inflaciju, istovremeno uzimajući u obzir kretanje perspektive rasta.

"Bankarski sistem je i dalje dobro kapitalizovan i likvidan, ali je budnost i dalje neophodna", ukazao je Martejn i pozdravio "brz odgovor NBS na prelivanje efekata međunarodnih sankcija na bankarski sistem, što je bilo ključno za očuvanje finansijske stabilnosti".

Kako je istakao, "NBS je blagovremeno pokrenula postupak rešavanja pitanja Sberbanke Srbija i brzo okončala njeno preuzimanje od strane domaće bankarske grupe".

"Finansijskom sistemu je takođe obezbeđeno dovoljno deviza da ispuni dodatne zahteve izazvane neizvesnošću”, ocenjuje Martejn.

Upozorava, međutim, da su nedavni poremećaji u domaćoj proizvodnji električne energije ukazali na potrebu hitne i rigorozne reforme upravljanja u glavnim energetskim preduzećima, kao i sprovođenja nove strategije ulaganja u tom sektoru.

“Mada trenutna ograničenja cena energije pomažu u održavanju društvene i ekonomske stabilnosti, predstojeća prilagođavanja cena moraće da pomognu u obezbeđivanju povraćaja troškova i finansijske održivosti energetskih preduzeća bez pritiska na državni budžet", naglasio je Martejn.

Prilikom prilagođavanja cena energije biće važno ublažiti uticaj na ugrožena domaćinstva, dodao je šef Misije MMF i pozdravio "posvećenost vlasti da se pozabave preostalim potrebnim reformama, kroz baziranje srednjoročne fiskalne discipline na novom paketu fiskalnih pravila, nastavak sprovođenja nove strategije razvoja tržišta kapitala i prelazak na zeleniji rast". (kraj) zvs/gb/dj

Share: