KPGT ustanova kulture

16:02 12. 03. 2021. FoNet | Leposava Čolić

BEOGRAD - Odlukom Skupštine grada Beograda na današnjoj sednici osnovana je nova ustanova kulture Pozorište KPGT, čiji će direktor biti reditelj Ljubiša Ristić, koji je do sada vodio to pozorište.

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić rekao je da se na ovom projektu radilo proteklih šest meseci, prenosi Beoinfo.

On je podsetio da Grad Beograd dugo već pomaže rad ove ustanove.

"Ne treba ni podsećati kakav je trag Ljubiša Ristić ostavio kao zasigurno naš najbolji pozorišni reditelj u 20. veku. Bilo je važno da na izvestan način institucionalizujemo rad KPGT, zbog čega smo u dogovoru sa njim preuzeli osnivačka prava, a on će biti imenovan za direktora ovog pozorišta", rekao je Vesić.

On je objasnio da poput Teatra "Vuk", Pozorište KPGT neće imati zaposlene glumce već samo dvoje zaposlenih, a glumci će biti angažovani po projektima koje će podržavati Grad Beograd.

"Dobro je da Beograd ima jedno alternativno pozorište, u kojem će igrati mladi i neafirmisani glumci", rekao je Vesić i istakao da je ovo način i da samo pozorište opstane u budućim vremenima. (kraj) lj/lč/dpv

On je dodao da je ovo svojevrsna formalizacija odnosa između Grada i pozorišta, ali da bi bilo dobro da Beograd ubuduće dobije i privatna pozorišta, izražavajući nadu da će sa boljom ekonomskom situacijom u gradu biti više takvih projekata.

Share: