Vizionarska uloga umetnosti

18:08 21. 05. 2021. FoNet

VENECIJA - Potpredsednica Vlade i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković danas je svečano otvorila Paviljon Srbije na 17. Međunarodnom bijenalu arhitekture u Veneciji.

Gojković je rekla da postavka "Osmi kilometar", autorskog tima "Moderni u Beogradu", uverljivo svedoči o tome da je Srbija još jednom pokazala da stvaralaštvom i imaginacijom može da pruži vredan doprinos u suočavanju sa globalnim pitanjima našeg vremena.

Pored predstavljanja nacionalne arhitekture na međunarodnoj sceni, "Osmi kilometar" istovremeno potvrđuje vizionarsku ulogu umetnosti, koja joj daje moć da u teškoćama i izazovima svog vremena pronađe izvor inspiracije i da, čak i u onom što deluje potrošeno, razvije klicu novog, istakla je Gojković, saopštilo je Ministarsvo kulture i informisanja.

Ona je ocenila da izložba tima, koji čini osam mladih i talentovanih arhitekata, na višeslojan način odgovara na ovogodišnji slogan Bijenala: "Kako ćemo živeti zajedno?" 

Odgovor na to pitanje kroz umetnički koncept izložbe predstavlja iskorak u prostor post-industrijskog grada Bora, u kome se metaforično nudi i nagoveštaj budućih rešenja urbanog razvoja, rekla je Gojković. (kraj) is/dpv

Share: