Suočavanje s prošlošću

15:33 09. 08. 2021. FoNet

BEOGRAD - Sarajevo Film festival biće održan od 13. do 20 avgusta održava se uz podršku Fondacije Friederich Ebert Stiftung Dialogue Southeast Europe.

Program „Suočavanje s prošlošću“ od svojih početaka ima jasnu misiju: pokrenuti iskren dijalog o nedavnoj prošlosti našeg regiona, kao preduslov za rešavanje problema proisteklih iz ratova u bivšoj Jugoslaviji, koji još opterećuju naša društva.

Ove godine u programu su uočljive dve tendencije. Fokus prve je na traganju za istinom korišćenjem konvencionalnih i nekonvencionalnih metoda, u kojoj će biti prikazani filmovi poznatog danskog  autora Madsa Brüggera koji je međunarodnu slavu stekao zahvaljujući svom neobičnom pristupu filmskim temama i likovima.

U ime potrage za istinom bi će prikazan i film reditelja Gordana Matića o atentatu na jugoslovenskog kralja Aleksandra I u kojem autor, kroz detaljnu rekonstrukciju suđenja atentatorima iz novog ugla predstavlja istorijske ličnosti i raspoložive činjenice o tom događaju.

Drugi deo programa usredsređuje se na nerazriješene konflikte i njihov dugoročni utjecaj na društvo. Zbog tekuće globalne pandemije, ti su konflikti stavljeni u drugi plan, a zajednice koje su izložene konfliktima su u većoj opasnosti da budu zaboravljene.

Filmovi u tom delu programa u centar pažnje stavljaju istrajnost društvenih zajednica, a njihovim prikazivanjem u Sarajevu želimo pokrenuti više nego potreban dijalog.

Program zatvoria svetska premijera filma rediteljke Majsun Paćaći Naša reka, naše nebo koji pruža mogućnost posmatranje svieta iz perspektive stanovnika Bagdada u očekivanju skorog sukoba. Film je portret ljudskog života u stanju stalne nesigurnosti. (kraj) dep

 

Share: