Lov na izgubljeno blago Čukarice

10:22 22. 09. 2022. FoNet | Desk

BEOGRAD - Arheološka nalazišta stara hiljadama godina, zatrpani lagumi, zaboravljeni tuneli, podzemne vojne baze i skriveni nacistički bunkeri, napuštene fabrike i pećine predstavljaju kulturno i prirodno blago Čukarice, tema su tribine "Beograd za početnike" u Danima evropske kulturne baštine koja će biti održana 23. septembra u 18 i 30 u Galeriji 73 na Banovom brdu.

Mnoga od ovih mesta tavore u nemaru i zaboravu, mnoga su baš zbog toga uzurpirali nesavesni pojedinci za ličnu korist. Zato smo odlučili da vas u svetlu ovogodišnje teme Dana evropske baštine podsetimo na naše zaboravljeno i često nažalost izgubljeno održivo nasleđe.

Kako je nastala impozantna fabrika iz doba Obrenovića - biser industrijskog nasleđa Evrope? Zašto su se krajem 19. veka za Čukaricu otimali investitori iz Belgije, Engleske, Nemačke, Austrije, pa cak i iz Japana..

Kako su početkom 20. veka u krvi ugušeni radnički štrajkovi? Gde u Beogradu, osim na Slaviji, postoji spomenik Dimitriju Tucoviću? Gde još u Beogradu, osim u Botaničkoj bašti možete da vidite retke, ugrožene i zaštićene vrste domaćih i egzotičnih vrsta biljaka sa svih strana sveta?

Vodimo vas u Lov na izgubljeno blago Čukarice  neprocenjivo održivo nasleđe Beograda i Srbije, koje ponovo treba svi zajedno da otkrijemo da bismo ga bolje čuvali.

Gost: Rade Milić, arheolog, Centar za urbani razvoj- (kraj) dep/dj

Moderatorka i autorka tribine: Smiljana Popov, novinarka

Share: