Nakamura ponovo u Beogradu

15:20 20. 06. 2023. FoNet | Desk

BEOGRAD - Poznati japanski pijanista i kompozitor, Tempei Nakamura nastupiće u petak, 23. juna u 20 časova u velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine. Koncert je omogućila kompanija Japan Tobacco International u saradnji sa Ambasadom Japana u Srbiji, a svi zainteresovani već danas mogu podići besplatne ulaznice na blagajni Kolarca.

Tempei će izvoditi svoje originalne kompozicije, ali će deo repertoara posvetiti i izvođenju japanskih tradicionalnih dela. Virtuoz na klaviru, umetnik koji vešto kombinuje muzičke stilove kao što su džez, klasika i rok, svoj umetnički izraz u šali naziva "istočni romantizam".

Tokom karijere imao je veoma zapažene nastupe u koncertnim dvoranama u Amsterdamu, Parizu, Berlinu, ali i drugim zemljama poput Španije, Portugala, Italije, Austrije, Luksemburga, Estonije, Slovačke, Ukrajine i Belorusije. Pravi kuriozitet predstavlja podatak da je, počevši od 2019. godine, a nakon pandemije i tokom 2022. godine, u okviru svoje evropske turneje, imao koncerte u doslovno svakoj državi Evrope.

Ovaj izuzetni pijanista, rodom iz Kobea u Japanu, počeo je da uči klavir sa 5 godina. U srednjoj školi, njegov dom je uništio Veliki zemljotres u Hanšinu 1995. godine, zbog čega je napustio školu i zaposlio se. Iako u srednjoj školi nije svirao klavir, zahvaljujući svom neverovatnom talentu, nastavio je da studira na Univerzitetu umetnosti u Osaki, gde je diplomirao kao najbolji u klasi. 

Kompanija Japan Tobacco International je tradicionalno najveći korporativni promotor japanske kulture i tradicije. Pod njenim pokroviteljstvom, Srbiju su prethodnih godina posetili neki od najznačajnijih japanskih umetnika današnjice, među kojima su Šoko Okada, poznati japanski sopran, pozorišna trupa "A La Place", sastav perkusionista "Ondekoza", Gocoo bubnjari, tradicionalna grupa Variki, čuvena pijanistkinja Ingrid Fuđiko Heming i mnogi drugi afirmisani japanski umetnici. (kraj) dep/mk

Share: