Riba za slogu i izobilje

02:59 03. 02. 2021. FoNet

BEOGRAD - Bliži se kineski Festival proleća kojim u petak, 12. februara, počinje Kineska nova godina, a širom zemlje uveliko su u toku pripreme za najvažniji i najstariji tradicionalni kineski praznik koji se obeležava više od 2 000 godina, poznat i po Čunjunu, najvećoj dobrovoljnoj migraciji na svetu.

Ove godine Čunjun se odvija u uslovima prevencije od korona virusa i kontrole epidemije u zemlji, ali se ipak uvodi vanredni saobraćajni sistem zbog naleta putnika uoči Kineske nove godine.

"Železničke službe u raznim područjima Kine su dobro pripremljene kako bi obezbedile ispunjenje svih predviđenih zadataka tokom Čunjuna", objavio je CRI onlajn.

Naime, na stotine miliona Kineza putuju u rodna mesta, što stvara veliku gužvu u svim prevoznim sredstvima. Tvrdi se da je tada četvrtina svetskog stanovništva - na putu.

Slavlja će biti i u Vuhanu, u provinciji Hubei, gde su januara 2020. godine otkriveni prvi slučajevi korona virusa, da bi zatim pandemija prekrila planetu i na svim meridijanima promenila život iz korena.

Sa obe strane avenije Điefang u Vuhanu već su postavljeni crveni lampioni koji se pale noću, stvarajući raskošnu sliku grada, a u 165 gradskih ulica okačeno je više od  30 hiljada kompleta fenjera i ukrasa, čime je naglašena svečana praznična atmosfera.

Doček nove godine u Kini tradicionalno traje 15 dana, počinje Prolećnim festivalom koji se praznuje 2000 godina i ime je dobio po tome što simbolizuje početak proleća, odnosno novi ciklus setve i žetve. 

Pripreme, međutim, kreću mnogo ranije. Porodice obavljaju veliko spremanje kako bi se iz kuće izbacilo sve loše što se tokom godine nakupilo, odlazi se u godišnju kupovinu, stavljaju na prozore vešto izrezane crvene ukrase od papira, sa motivima horoskopskih znakova te godine ili kineskih karaktera za sreću, pišu prigodne čestitke od dve rečenice na vratima svoje kuće ili na pari pripremaju novogodišnji kolač i druga jela raskošne kineske kuhinje. 

Cela riba je nezaobilazni deo večere jer predstavlja jedinstvo porodice, ali i zato što se riba na kineskom, kao homonim, izgovara isto kao izobilje, pa se tako priziva da svega bude u izobilju.

Kupuju se i pokloni. Za razliku od zapadne civilizacije, to su najčešće voće - mandarine i pomorandže kao simbol blagostanja, kolači ili nešto što je preko potrebno. Crvene koverte s novcem roditelji i bliski rođaci daruju deci posle ponoći.

Veče uoči Prolećnog festivala porodice su na okupu, sve do jutra, a prvog dana nove godine posećuju se rodbina i obilaze prijatelji. Ovo je važan deo tradicije jer se razmenjuju želje za sreću i zravlje.

Takođe, organizuju se sajmovi koji šarolikošću privlače nebrojene praznično raspoložene ljude, a u nekim mestima sačuvan je običaj organizovanja povorke maski, za koje se smatralo da isteruju štetne sile.

U minulim decenijama ovi običaji su u donekle promenjeni, ali Kinezima gde god da žive i gde god da su rođeni Prolećni festival ostaje njihov najvažniji praznik.

Kineska nova godina se završava Festivalom lampiona.

Lunarna nova godina se, osim u Kini, slavi u Maleziji, Indoneziji ili Vijetnamu. (kraj) dep

Share: