Najavljuje svetsko iznenađenje

17:25 28. 04. 2022. FoNet

BEOGRAD - Već godinama pokušavam da pronađem i kupim prostor prikladan za pozorište specijalizovano za mjuzikle i zahtevne rok koncerte, što je razlog zašto sam učestovao na licitaciji, na sreću pobedio i kupio nekadašnji bioskop Odeon i cenu za to u potpunosti isplatio, izjavio je danas vlasnik Pink Medija Grupe Željko Mitrović.

Najavljujući da će Odeon biti "potpuno nesvakidašnje pozorište", Mitrović je u pisanoj izjavi istakao da proteklih meseci "mnogo piše, pa ima i tu vrstu ambicija".

Kako objašnjava, namera mu je da u "ovoj sveopštoj krizi dramaturgije ponudi jedan potpuno novi alternativno-bulevarski rok koncept".

Mitrović ukazuje da se uvek rugao i malo gadio zbog pežorativnog podsmeha "bulevarskom" i navodi da je i Šekspir bio "bulevarski pisac, a ne dvorski".

On "razume" današnju pozorišnu publiku, za koju tvrdi da u dobroj meri sebe smatra posebnom i da joj smeta masovnost.

Prema Mitrovićevom viđenju, to je "elitistička hermetizacija koja i služi da se ne obesmisli svrha postojanja posebnosti i onoga što danas zovemo "pozorišnom publikom".

"Možda mi i uspe da pokažem kako nije teško napuniti pozorište svih sedam dana u nedelji", naglasio je on i dodao da ga "malo greje činjenica" da će u Beogradu napraviti pozorište koje će biti profitabilno i za čije će se predstave teško pronalaziti slobodna karta.

Navodeći da je u Londonu gledao sve najaktuelnije predstave, kao i komade iz starog repertoara, Mitrović je ocenio da se "u obliku koji je danas dominantan u ovoj vrsti umetnosti desio veliki upad filmske i televizijske savremene tehnologije".

On duboko veruje da će njegov novi poduhvat u toj kategoriji biti "svetsko iznenađenje" i precizira da je ideja da se kupovinom jedne pozorišne karte "kupe četiri doživljaja".

Prema Mitrovićevom obrazloženju, to bi značilo da u isto vreme gledalac "ne bi bio siguran da li je došao na pozorišnu predstavu, rok koncert, bioskopsku projekciju ili iluzionistički šou".

Mitrović navodi da je sa dobitnikom Oskara, glumcem Kevinom Spejsijem, koga naziva "dobrim prijateljem", u vreme dok je on u Londonu bio umetnički direktor Šekspirovog pozorišta Old Vic, često raspravljao o tome da li će se pozorište pomerati u pravcu drugih umetnosti iz audio-vizuelne sfere.

On tvrdi da je bio u pravu, jer je, u sveopštoj internet eksploziji, ali i desocijalizaciji, publika svaki dan sve zahtevnija.

Što se tiče predstave "Lucifer", koju piše, režira i producira i koja će otvoriti Odeon polovinom oktobra, Mitrovič objašnjava da će to biti priča o "izdaji i licemerju, grehu i praštanju, ljubavi i mržnji, ali pre svega o daru koji se zove slobodna volja i koji nam niko nije uskratio dok ga se sami ne odrekosmo". (kraj) def

Share: