U čast Petra Velikog

12:13 08. 06. 2022. FoNet

BEOGRAD - Pošta Srbije i Ruski dom u Beogradu, predstaviće specijalno izdanje prigodnih poštanskih maraka „350 godina od rođenja Petra Velikog” i prateću izložbu srpskog stripa, u četvrtak 9. juna, u 11 časova, u PTT muzeju u Beogradu, saopštila je danas ta kompanija.

U čast jubileja – 350 godina od rođenja Petra I, Pošta Srbije objaviće emisiju prigodnih poštanskih maraka 9. juna, sa dve marke sa likom ruskog cara. Portret Petra Velikog, u likovnom rešenju mr Bobana Savića, kreatora maraka Pošte Srbije, nominalne vrednosti 30 dinara.

Na marki nominale 85 dinara, nalazi se ulje na platnu nepoznatog autora – Portret Imperatora Petra Velikog (XVII v.), koji se čuva u muzeju Ermitaž u Sankt Peterburgu.

Promociju izdanja prati izložba Ruskog naučnog instituta sa reprodukcijama stripa ,,Petar Veliki”, koji su 1941. godine u „Politikinom zabavniku” objavili ruski emigranti Konstantin Kuznjecov i Pavle Poljakov.

Kadrovi stripa „Petar Veliki”, primenjeni su i na prigodnom kovertu filatelističkog izdanja, dok su motivi na vinjetama fragmenti iz ukaza Petra I o slanju učitelja iz Rusije u Srbiju, zahvaljujući čemu je u Sremskim Karlovcima 1726. godine osnovana prva srpska škola. (kraj) dep/dj

Share: