Na Kuli Beograd obeležen Vidovdan

10:26 29. 06. 2023. FoNet | Desk

BEOGRAD - Na Kuli Beograd, najvišoj zgradi u Srbiji i regionu, emitovana je specijalna projekcija posvećena Vidovdanu, jednom od najvažnijih srpskih praznika, koji je uvek kroz istoriju imao sudbonosni značaj za našu zemlju.

Na dan, 28. juna 1389. godine, na Kosovu Polju odigrala se čuvena Kosovska bitka između srpskih vitezova koje je predvodio knez Lazar Hrebeljanović i turskih snaga na čelu sa sultanom Muratom I.

Zbog ogromne važnosti koju je ovaj epski boj imao po celokupnu istoriju srpskog naroda, na medija fasadi Kule Beograd, novog simbola prestonice, najpre je zasijala crveno-plavo-bela trobojka sa ocilima, da bi se onda na nebu iznad Save prikazao grandiozni Spomenik kosovskim junacima na Gazimestanu.

Još jednom u nizu specijalnih animacija inspirisanih važnim događajima i jedinstvenom porukom na vrhu Kule Beograd „Zemaljsko je za malena carstvo, a nebesko uvek i doveka“, Belgrade Waterfront je ne samo oživeo sećanje na slavne kosovske junake, već i pokazao sa koliko pažnje pristupa obeležavanju značajnih datuma u srpskoj istoriji. (kraj) dep/dj

Share: