Investicije skoro 60 milijardi

12:56 21. 12. 2023. FoNet | Ivana Šanjević

NOVI SAD - Odbor direktora Naftne industrije Srbije (NIS) usvojio je biznis plan za sledeću godinu, kojim su u 2024. planirane kapitalne investicije u visini od 59,7 milijardi dinara, saopštila je danas ta kompanija.

U saopštenju se navodi da će fokus NIS u sledećoj godini biti stabilno snabdevanje tržišta tokom kapitalnog remonta Rafinerije nafte Pančevo, održavanje stabilnog nivoa proizvodnje nafte i gasa, pripremljenost za različite scenarije makro parametara i sprovođenje investicionog programa.

Planirano je puštanje u rad dve male elektrane na poljima Banatsko Miloševo i Srpska Crnja, sa ciljem monetizacije preostalih rezervi gasa, dodaje se u saopštenju. 

Biznis planom za 2024. godinu u oblasti prerade sirove nafte i poluproizvoda predviđeno je sprovođenje kapitalnog remonta u Rafineriji nafte Pančevo.

Planirana je rekonstrukcija industrijskog koloseka u Rafineriji, realizacija projekata u cilju povećanja operativne efikasnosti prerađivačkih postrojenja i sprovođenje dalje digitalizacije.

U oblasti prometa planiran je dalji razvoj i modernizacija maloprodajne mreže NIS, izgradnja novih objekata i rekonstrukcija postojećih stanica za snabdevanje gorivom, kao i rekonstrukcija naftnih baza Niš i Novi Sad.

Osnovni fokus bloka "Energetika" biće nastavak sprovođenja projekta izgradnje fotonaponskih solarnih elektrana na benzinskim stanicama i drugim objektima kompanije, a planirani su i projekti za jačanje energetske efikasnosti i smanjenje emisija ugljen-dioksida. (kraj) drp/ivt

Ceo tekst dostupan je korisnicma FoNetovog servisa vesti.

 

Share: