SDA: Napad na BiH

17:38 13. 11. 2020. FoNet | Jadranka Stanimirović

Sarajevo - Potpisivanje zajedničke izjave o izgradnji tri hidrocentrale u sistemu "Gornja Drina" premijerke Srbije Ane Brnabić i vlasti entiteta Republika Srpska predstavlja grubi napad na suverenitet Bosne i Hercegovine, saopštila je u četvrtak Stranka demokratske akcije (SDA), prenosi portal klix.ba.

Izjava o Hidroenergetskom sistemu "Gornja Drina" temelji se na odredbama Zakona o unutrašnjoj plovidbi Republike Srpske, kojima su sve reke u RS, uključujući Drinu, proglašene "unutrašnjim vodama RS", podseća se u saopštenju SDA.

"Reč je o nevažećim zakonskim odredbama, budući da ih je Ustavni sud Bosne i Hercegovine svojom odlukom proglasio neustavnim i poništio i istakao da reke predstavljaju imovinu kojom može raspolagati isključivo država", ističe SDA.

"Činjenica da premijerka Srbije potpisuje protivpravnu izjavu o raspolaganju državnom imovinom Bosne i Hercegovine s entitetskim premijerom kao neovlašćenim organom – predstavlja grubo nepoštovanje unutrašnjih ustavnih nadležnosti Bosne i Hercegovine", ocenila je SDA.

Ta stranka ističe da Vlada Srbije može pregovarati i zaključiti sporazum o projektima na Drini isključivo s državnim vlastima Bosne i Hercegovine. (kraj) vip/js/dpv

Share: