Zajam od 700 miliona evra

21:36 26. 11. 2020. FoNet

Beograd - Skupština Srbije potvrdila je danas sporazume o zajmovima u ukupnoj vrednosti od oko 700 miliona evra, a taj novac će biti upotrebljen za unapređenje zdravstvenog sistema, podizanje energetske efikasnosti i za radove na kanalizacionim i vodovodnim mrežama.

Poslanici su potvrdili Sporazum o zajmu za projekat "Hitan odgovor Republike Srbije na kovid-19" između Srbije i Međunarodne banke za obnovu i razvoj, koji iznosi 92 miliona evra.

Za taj novac će, između ostalog, biti nabavljena medicinska oprema, a biće iskorišćen i za izgradnju regionalnih kovid laboratorija u Kliničkom centu Vojvodina u Novom Sadu i Kliničkom centru u Kragujevcu.

Sporazum o zajamu u iznosu od 200 miliona evra između Banke za razvoj Saveta Evrope i Srbije za finansiranje javnog sektora odnosi se na podrška našem zdravstvenom sektoru, kako bi se pokrili uvećani troškovi za nabavku lekova, medicinske opreme tokom pandemije.

Potvrđen je i Sporazum o zajmu između Banke za razvoj Saveta Evrope i Srbije za programski zajam Energetska efikasnost u zgradama centralne vlasti. Zajam iznosi 40 miliona evra i obuhvatiće unapređenje energetske efikasnosti u 28 zgrada.

Sporazum o zajmu između Banke za razvoj Saveta Evrope i Srbije, vrednosti od 300 miliona evra, odnosi se na vodosnabdevanje i postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, a planirano je da u 60 opština bude unapređena kanalizaciona i vodovodna mreža.

Vrednost zajma između Nemačke razvojne banke i Srbije je 30 miliona evra, a planirano je modernizovanje i rehabilitacija sistema daljinskog grejanja u 22 preduzeća za proizvodnju i distribuciju toplotne energije širom zemlje.

Potvrđen je i Sporazum o zajmu između Nemačke razvojne banke i Srbije za projekat "Energetska efikasnost u objektima javne namene, faza II". Zajam iznosi 20 miliona evra i u okviru tog projekata biće sanirano između 50 i 60 objekata javne namene u sektoru obrazovanja, zdravstva, socijalne zaštite i sporta.  (kraj) is/lč/dpv

Share: