Pitanja za premijerku

22:25 19. 12. 2021. FoNet | Ivica Strnčević

BEOGRAD - Prorektor za međunarodne odnose Univerziteta u Beogradu Ratko Ristić odgovorio je na napade premijerke Ane Brnabić i ministarke rudarstva i energetike Zorane Mihajlović i zamolio ih da iskreno odgovore na brojna pitanja u vezi s Kompanijom "Rio Tinto".

Ristić je podsetio Brnabić i Mihalović da je Vlada formirala Radnu grupu za implementaciju projekta „Jadar” u kojoj su, pored brojnih predstavnika države, i generalni direktor Kompanije „Rio Sava eksplorejšnˮ, a u njenim aktivnostima mogu da učestvuju i drugi sekretar u Ambasadi Australije u Srbiji i direktor Svetske banke u Srbiji.

"Kakve veze ima drugi sekretar Ambasade u Australiji s mukama naroda u Gornjim Nedeljicama, da li on predstavlja „Rio Tinto“ ili državu Australiju, ili i jedne i druge istovremeno, i ko mu je dao slobodu da učestvuje u aktivnostima Radne grupe srpske Vlade", upitao je Ristić.

Uz konstataciju da su premijerka i ministarka pažljivo sinhronizovale stavove i ocene o njemu, Ristić je naveo da su vreme mogle da potroše na smisleniji način, na primer da odgovore na pitanja zašto je usvojen Prostorni plan područja posebne namene za realizaciju projekta eksploatacije i prerade minerala jadarit, ko je inicirao i odobrio formiranje Radne grupe za implementaciju projekta „Jadar“ i ko je odobrio ostvarenje Akcionog plana relokacije stanovništva, kupovinu zemljišta i nekretnina, posle čega je započelo iseljavanje. (kraj) is/nm

Share: