Osloboditi se samovolje

21:06 14. 07. 2022. FoNet | Davor Lukač

BEOGRAD - Francuski ambasador Pjer Košar izjavio je večeras da je nacionalni prazik te države 14. jul, kada je 1789. godine pala Bastilja, poruka svim ljudima, koja i danas važi - da je moguće osloboditi se samovolje.

Za Srbiju, kao i za Francusku i druge članice, odabir Evropske unije (EU) ni po čemu ne znači odricanje od svog identiteta, istakao je Košar u obraćanju na svečanosti povodom nacionalnog praznika Francuske.

Naprotiv, u trenutku kada su gruba sila i državni cinitam ponovo prisutni na kontinentu, sa destruktivnim ratom koji ruski režim vodi protiv ukrajinskog naroda, taj izbor je za Srbiju i za Francusku sredstvo da se očuvaju nezavisnost, sloboda, da se odupru demonima nacionalizma, upozorio je Košar.

Prema njegovom mišljenju, to je zahtevan izbor, zbog pitanja reformi i vladavine prava, ali i zbog "pitanja lucidnog osvrta na poslednjih 30 godina, koji je nužan i bez koga neće biti ni pomirenja, ni moguće budućnosti".

Taj projekat nas i jedne i druge obavezuje i Srbija može biti sigurna da će iskrenim pristupom EU, kroz hrabar pristup pomirenju i dijalogu sa svim državama regiona, imati Francusku iskreno uz sebe, poručio je Košar. (kraj) is/dal/dpv

Share: