Ozbiljni investitori

17:21 22. 02. 2023. FoNet | Vera Barišić

BEOGRAD - Predsednik Američko-centralnoevropske asocijacije Erik Stjuart izjavio je za RTS da ne igraju političke igre i da su neke od najvećih američkih kompanija došle u Srbiju jer vide priliku za investiranje, ističući da je njihova agenda da ostvare profit i posluju uspešno.

"Naša agenda nije politička već ekonomska, Džozef Bajden mi nije rekao šta da radim", rekao je Stjuart upitan da li američki novac u Srbiju dolazi s nekom političkom cenom.

On je istakao da su neke od najvećih američkih kompanija došle u Srbiju jer vide prilike za investiranje, žele da prave biznis, njihova agenda je da ostvare profit, da posluju uspešno.

Stjuart je rekao da Asocijacija predstavlja neke od najvećih kompanija na svetu i da su ove nedelje u Beogradu predstavnici 16 američkih kompanija koje verovatno predstavljaju kapital od nekoliko stotina milijardi dolara poslovnih prihoda.

"Reč je o kompanijama koje posluju širom sveta. I ovo je jedinstvena prilika za nas da se fokusiramo samo na Srbiju. I da nađemo načine da ovde uspešno poslujemo", rekao je Stjuart koji se nalazi na čelu udruženja američkih privrednika koji su se danas sastali sa predstavnicima srpske vlade.

Upitan zašto su čekali toliko dugo i zašto američki investitori nisu puno novca ovde uložili, jer američke investicije u Srbiji iznose svega 800 miliona dolara, Stjuart je rekao da je sada dobar trenutak za to,

"Sada vidimo promenu. Vidimo da je ova vlada fokusirana na Zapad, na Ameriku, da teži Evropskoj uniji, što SAD takođe podržavaju. Vidimo ideje kao što su inicijativa Otvoreni Balkan. Kako god se ta inicijativa zvala, ona mnogo znači. Jer Srbija nije velika ekonomija, a ova inicijativa čini regionalno tržište Zapadnog Balkana atraktivnijim", naveo je Stjuart.

Za projekat članice Asocijacije, kompanije Rio Tinto, koji je zaustavljen u Srbiji, Stjuart je rekao da nije upućen u detalje projekta, ali da zna da je Rio Tinto odlična američko-kanadska kompanija, koja radi širom sveta.

"Znam da su imali odlične investicije, odličnu tehnologiju da zapošljavaju mnogo ljudi. Projekat na kome rade je vrlo značajan, ne samo u zemlji u kojoj rudare već i za ceo svet jer nešto poput litijuma je važno da bismo nastavili da koristimo baterije", ukazao je Stjuart.

Na pitanje da li se pribojava lokalnih političkih inicijativa, otpora ljudi koji su zabrinuti za životnu sredinu, Stjuart je istakao da je zabrinut i Rio Tinto, kao i da su američke kompanije duboko zabrinute za životnu sredinu.

Kada je reč o Razvojnoj finansijskoj korporaciji (DFC) koja je otvorila kancelariju u Srbiji i kineskoj inicijativi Pojas i put, Sjuart je istakao da između njih nema bilo kakve sličnosti.

"Kineski način poslovanja je veoma drugačiji od načina na koji Amerikanci posluju. Mislim da se DFC fokusirao na Srbiju zbog toliko projekata u oblasti energetike koji su neophodni ovde", kazao je Sjuart i dodao da američke kompanije dolaze u Srbiju zato što vide prilike za ulaganje, a američka vlada im u tome samo malo pomaže finansirajući projekte preko DFC. (kraj) vbr/dpv

Share: