Nastavljamo da se boirmo

15:05 17. 10. 2022. FoNet | Ivana Šanjević

BEOGRAD - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas da je imao ozbiljan i odgovoran razgovor sa specijalnim izaslanikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom o otvorenim pitanjima u dijalog.

"Nastavljamo da se borimo da sačuvamo našu zemlju i naš narod, insistirajući na punoj primeni do sada postignutih sporazuma i poštovanju međunarodnog prava", napisao je Vučić na instagram nalogu buducnostsrbijeav.

Lajčak se 13. oktobra u Prištini sastao sa kosovskim premiejrom Aljbinom Kurtije, a medijima je tada rekao da je to bio nastavak nedavno započetih razgovora na inicijativu francuskog predsednika Makrona, nemačkog kancelara Olafa Šolca i posle telefonskim pozivom američkog državnog sekretara Entonija Blinkena.

Druga tačka dnevnog reda, kako je rekao Lajčak, bila su aktuelna pitanja, posebno o energetika.

"Zbog toga je za mene veoma važno, da i mi i EU i međunarodna zajednica znamo šta je plan kako bi se izbegla situacija koja bi mogla da eskalira i da to nije nikome u interesu“, rekao je Lajčak navodeći da je energetsko pitanje "u procesu konsultacija".

„Zato što postoji rizik da se ’Elektroseveru’ oduzme dozvola, što ne želimo da se desi", poručio je Lajčak i, prema izveštaju RTK, najavljujući da će u ponedeljak u Beograd doći "sa istim dnevnim redom i sa istim pitanjima" (kraj) vip/ivt/dj

Share: