Predlogom EU protiv kriza

19:05 23. 01. 2023. FoNet | Ivana Šanjević

BRISEL - Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku Đozep Borelj izjavio je danas da od Beograda i Prištine očekuju spremnost i konkretno angažovanje u skladu sa evropskim planom za normalizaciju odnosa, jer smatra da je to jedini način da se prekine ciklus kriza na terenu i smanji rizik od dalje eskalacije.

Borelj je, na konferenciji za novinare posle sastanka ministara inostranih poslova EU, rekao da se od Beograda i Prištine očekuje "ozbiljna predanost i konstruktivno angažovanje" za napredovanje po ovom predlogu, koji može doneti korist za obe strane.

On je naveo da je ministre obavestio o misiji, koju je u njegovo ime prošle nedelje u Beogradu i Prištini predvodio specijalni izlasnik Miroslav Lajčak.

Borelj je dodao da su u Lajčakovoj delegaciji bili i specijalni izaslanici SAD, Italije, Nemačke i Francuske, koji su putovali u Srbiju i na Kosovo kako bi nastavili razgovore o predlogu o normalizaciji odnosa.

Istakao je da je ovaj skup ministara spoljnih poslova morao da počne sa temom rata u Ukrajini, dodajući da Kijev mora da pobedi i da će u tom poduhvatu imati punu podršku EU.

Skoro je godinu dana od napada Rusije na Ukrajinu i u današnjem uključenju ukrajinskog ministra inostranih poslova Dimitrija Kulebe video linkom preneli smo da ćemo nastaviti podršku dokle god bude potrebno, rekao je Borelj.

On je najavio i samit EU - Ukrajina za 3. februar.

Nastavićemo da podržavamo suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine u međunarodno priznatim granicama i njeno pravo na samoodbranu, poručio je Borelj.

Šef evropske diplomatije pokazao je i grafikon koji govori o efikasnosti evropskih sankcija prema Rusiji, pokazujući da je cena barela brent nafte trenutno oko 80 dolara, dok se ruska nafta Ural prodaje po 40 dolara, "i to na zahtev". (kraj) is/ivt/bdr

Share: