Projekti EU za opštine Srbije

18:59 17. 08. 2023. FoNet | Ivana Šanjević

SRBIJA - Šef Odeljenja za saradnju Delegacije Evropske unije u Srbiji Nikola Bertolini posetio je danas u Sokobanji, Paraćinu i Svilajncu projekte koje podržava EU, kako bi se poboljšao kvalitet života građana, kroz unapređenje lokalne i poslovne infrastrukture, socijalne inkluzije, kao i zaštite životne sredine.

Bertolini je u Sokobanji obišao postrojenje za preradu vode za piće koje je 2019. godine rekonstruisano uz pomoć 750.000 evra iz EU, kada je izgrađeno i više od 2.700 metara nove primarne vodovodne mreže.

Turistička opredeljenost Sokobanje je važna za ekonomski razvoj ove opštine, pa je od suštinskog značaja da se sačuva priroda i obezbedi stabilno vodosnabdevanje tokom cele godine i takve projekte EU podržava, rekao je Bertolini.

U Paraćinu je Bertolini obišao radove na izgradnji amfiteatra i dečjeg igrališta koje EU finansira sa 170.000 evra.

Bertolini je u Svilajncu obišao novoizgrađenu zgradu za socijalno stanovanje, podignutu u okviru programa "Podrška EU socijalnom stanovanju i aktivnoj inkluziji", koja je pružila novi dom za 25 porodica iz najosetljivijih društvenih grupa.

Podršku od 2,7 miliona evra je EU obezbedila za regulaciju korita reke Resave, kako bi Svilajnac bio zaštićen od poplava. (kraj) drp/ivt/mk

Share: