Odluka suprotna deeskalaciji

18:30 24. 08. 2023. FoNet | Anđelija Stojković

BRISEL - Portparol Evropske unije Peter Stano izjavio je danas da je odluka o lokalnih vlasti u severnom delu Kosovske Mitrovice da se oslobodi objekat u kojem se nalaze institucije Srbije u suprotnosti sa "tekućim naporima da se deeskaliraju tenzije između Kosova i Srbije".

Stano je u pisanoj izjavi za medije, koju je preneo Radio Slobodna Evropa, ponovio poziv Brisela na blisku koordinaciju i saradnju u vezi sa svim odlukama koje utiču na krhku bezbednosnu situaciju na severu Kosova i rešavanje ovog pitanja u okviru dijaloga.

On je dodao da se pitanje struktura koje Srbija drži na Kosovu mora rešiti u okviru dijaloga koji vodi EU i treba ga rešiti u kontekstu formiranja Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu.

Stano je pozvao da se što pre organizuju inkluzivni lokalni izbori na kojima će bezuslovno učestvovati i Srbi.

"Zabrinuti smo zbog implikacija odluka koje je donela administracija opštine Severna Mitrovica o korišćenju javnih i opštinskih prostora i zgrada, kojima se, između ostalog, traži od subjekata kojima upravlja Srbija da napuste svoje prostorije ako ne dostave traženu dokumentaciju u kratkom roku", naveo je Stano, a preneo Kosovo onlajn.

Srpska lista saopštila je 22. avgusta da su predstavnici opštinske uprave ponovo ušli u zgradu u kojoj se nalaze prostorije srpskih institucija u severnom delu Kosovske Mitrovice i obavestili zaposlene da moraju da napuste svoja radna mesta i isele se iz zgrade u roku od tri dana.

U toj zgradi nalaze se prostorije Kancelarije za Kosovo i Metohiju, direkcije Fonda za penzijsko i zdravstveno osiguranja, Kosovsko-mitrovačkog upravnog okruga i Centra za socijalni rad Vučitrn. (kraj) vbr/and/mk

Share: