Branimo Južni tok

16:57 30. 08. 2023. FoNet | Ivana Šanjević

BUDIMPEŠTA - Mađarski premijer Viktor Orban je poručio da su Budimpešta i Beograd vrlo jasno stavili do znanja da bi sabotažu južnog koridora za snabdevanje gasom, kao što je učinjeno u slučaju Severnog toka, smatrale ratom ili terorističkim napadom i odmah bi reagovale, saopštila je danas Vlada Mađarske.

U intervjuu sa američkim novinarom Takerom Karlsonom, koji je u aprilu dobio otkaz na Televiziji Foks Njuz, Orban je naveo da je sabotažu Severnog toka odmah označio kao teroristički akt, dok su Nemačka i Zapad to odbacili.

To nije bio teroristički napad, već "nešto", što je dokaz nedostatka suvereniteta, ali to je posao Nemaca i ne bih voleo da ih kritikujem. Mi Mađari smo odmah dali do znanja da postoji još jedan gasovod. Postoji i južni gasovod, kojim gas iz Rusije stiže preko Turske, Bugarske, Srbije, Mađarske, izjavio je Orban.

On je naveo da je sa predsednikom i premijerkom Srbije Aleksandrom Vučićem i Anom Brnabić vrlo jasno dato do znanja da bi, ukoliko bi neko želeo da učini isto sa južnim koridorom kao sa severnim, smatrali to ratom ili terorističkim napadom i odmah bi reagovali.

Zato - nemojte to činiti. To možda možete sa Nemcima, ali ne možete sa ovim regionom, poručio je Orban.

On je rekao da je to "mađarsko, a ne rusko pitanje" i da poruka nije bila upućena Moskvi.

Na pitanje šta bi, da je na mestu američkog predsednika Džozefa Bajdena, učinio da zaustavi rat u Ukrajini, Orban je odgovorio da bi odmah pozvao prethodnog predsednika SAD Donalda Trampa.

Mir, odmah. Pozovite Trampa, to je jedini način. Možete da ga kritikujete iz mnogo razloga, razumem te diskusije, ali najbolja spoljna politika u proteklih nekoliko decenija pripada njemu, izjavio je Orban.

On je naveo da Tramp nije počeo nijedan rat, "dobro se odnosio prema Severnoj Koreji, Rusiji, pa čak i Kini".

Tramp je vodio politiku koja je bila najbolja za Bliski istok. Vodio je veoma dobru spoljnu politiku, ocenio je Orban, uz stav da se ruska agresija na Ukrajinu ne bi dogodila da je u to vreme Tramp bio predsednik SAD. (kraj) drp/ivt/bdr

 
Share: