S krize preći na dijalog

14:39 25. 09. 2023. FoNet | Anđelija Stojković

BRISEL - Portparol Evropske unije Peter Stano izjavio je danas da Evropska unija već duže vreme podvlači da je neophodno da se izađe iz stanja konstantne krize u odnosima Beograda i Prištine i da se obe strane vrate dijalogu, kao i da je deeskalacija situacije hitno potrebna, što je juče pokazano na veoma bolan način.

On je na konferenciji za novinare u Briselu rekao da je prošle nedelje EU jasno istakla očekivanja kada je reč o dijalogu i o opasnoj situaciji na severu Kosova, a da poslednji događaji podvlače potrebu za deeskalacijom.

Stano je ponovio snažnu osudu terorističkog napada na kosovsku policiju i dodao da istraga i dalje traje.

"I Kosovo i Srbija žele da se pridruže EU, a njihov put ide kroz dijalog čiji je pokrovitelj Evropska unija", istakao je Stano.

Upitan da li EU i dalje smatra da samo protiv Kosova treba doneti mere, Stano je rekao da je EU rekla koje su mere za Kosovo i za Srbiju ako jedna od strana nije spremna da se pridržava mera za deeskalaciju, kao i da su te mere privremene.

"Trenutno se odnose na Kosovo, a EU članice su rekle da se mere mogu primeniti i na Srbiju", rekao je Stano.

On je ponovio da misija Euleks ostaje kao deo kosovske bezbednosne arhitekture da pomaže kosovskoj policiji kada ona to zatraži.

Upitan da li će visoki predstavnik za spoljnu i bezbednosnu politiku EU Đosep Borelj zvati predsednika Srbije i premijera Kosova, Aleksandra Vučića i Aljbina Kurtija na razgovor, Stano je rekao da ih on poziva na dijalog i da je to standardni deo procesa dijaloga. (kraj) vbr/and/dj

Share: