Podrška lokalnim samoupravama

16:41 03. 10. 2023. FoNet | Leposava Čolić

BEOGRAD - Predstavnicima 30 lokalnih samouprava, koje su izabrane za realizaciju aktivnosti u okviru projekta "Podrška održivim uslugama socijalne zaštite u zajednici i politikama uključivanja na lokalnom nivou“, danas su uručeni sporazumi o saradnji.

Sporazum o saradnji u oblasti unapređenja usluga socijalne zaštite potpisalo je 20 lokalnih samouprava, među kojima su Ada, Aleksinac, Blace, Raška, Šid.

Među 10 lokalnih samouprava koje su izabrane za dobijanje podrške za uspostavljanje ili unapređenje lokalnih mehanizama za inkluziju Roma su Kanjiža, Obrenovac, Vrbas.

Trogodišnji projekat "Podrška održivim uslugama socijalne zaštite u zajednici i politikama uključivanja na lokalnom nivou“ finansira Evropska unija (EU) u okviru nacionalnog Programa IPA 2020. godine ukupne vrednosti 6,5 miliona evra.

Državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Lav Grigorije Pajkić rekao je da će taj projekat doprineti širenju procesa deinstitucionalizacije na teritoriji Srbije u skladu sa Strategijom deinstitucionalizacije i razvoja usluga socijalne zaštite u zajednici za period 2022-2026. godina koju je donela Vlada Srbije.

On je rekao da projekat treba da omogući razvoj usluga socijalne zaštite u zajednici što će doprineti da korisnici ovih usluga, kojima je potrebna intenzivnija podrška, većinu svojih potreba zadovoljavaju u prirodnom okruženju.

Državni sekretar u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Rejhan Kurtović rekao je da će deset lokalnih samouprava koje su potpisale sporazum o saradnji koji se odnosi na inkluziju Roma dati sve od sebe da se Romi integrišu u društvenu zajednicu i budu ravnopravni članovi društva.

Menadžer projekta "Podrška održivim uslugama socijalne zaštite u zajednici i politikama uključivanja na lokalnom nivou“ Vladimir Zafirović rekao je da će, kada su u pitanju paketi podrške jedinicama lokalne samouprave za unapređenje socijalne zaštite, za 15 opština i gradova biti obezbeđena stručno-tehnička podrška u uspostavljanju i unapređenju lokalnih planskih, pravnih, finansijskih i institucionalnih mehanizama za planiranje i funkcionisanje sistema socijalne zaštite.

Njima će biti obezbeđena i podrška do 60.000 evra za uvođenje novih ili unapređenje postojećih usluga socijalna zaštite na lokalu.

On je rekao da će za pet lokalnih samouprava biti obezbeđena stručno-tehnička podrška za razvoj inovativnih i integrisanih usluga, kao i usluga koje se obezbeđuju putem međuopštinske saradnje koje doprinose procesu deinstitucionalizacije i finansijska podrška do 100.000 evra.

Zamenica šefa Delegacije EU u Srbiji Plamena Halačeva rekla je da je postignuto malo kada je reč o ostvarivanju ključnih ciljeva Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima, a to su da se obezbedi da sva ljudska bića, bez obzira ko su, kojim jezikom govore i kako se prezivaju, budu "jednaka i slobodna u dostojanstvu i pravima".

Ona je rekla da u Evropi od 10 do 12 miliona Roma "ne uživa ova prava" i navela da oni imaju problem kada je u pitanju nalaženje posla i stanova, da trpe uvrede na ulici i u medijima, čak i u političkom diskursu.

Halačeva je rekla da postoje predrasude prema Romima i navela da to mora i može da se promeni i da bi javne vlasti i civilno društvo trebalo zajedno da rade na tome. (kraj) vip/lč

Share: