Nastavak podrške regionu

17:22 16. 10. 2023. FoNet | Ivana Šanjević

TIRANA - Potpredsednica Evropske investicione banke Tereza Červinjska poručila je danas, na samitu Berlinskog procesa u Tirani, da će ta banka podržati novi plan rasta za Zapadni Balkan i tako pomoći regionu da iskoristi mogućnosti energetske tranzicije.

Od 2009. godine, EIB je obezbedila skoro 11 milijardi evra za finansiranje investicija javnog i privatnog sektora na Zapadnom Balkanu. Finansirali smo transevropske energetske mreže i obezbedili inkluzivno finansiranje za mala i srednja preduzeća, istakla je Červinjska.

U bliskoj saradnji sa Evropskom komisijom i drugim partnerima u okviru Investicionog okvira za Zapadni Balkan, EIB global aktivno sprovodi održive investicije, uključujući implementaciju projekata čiste i obnovljive energije u javnom sektoru i među malim i srednjim preduzećima, dodaje se.

Banka je već potpisala oko 700 miliona evra investicija u 2023. godini, uključujući kreditnu liniju od 100 miliona evra za finansiranje projekata energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije malih i srednjih preduzeća u Severnoj Makedoniji, rekla je Červinjska.

Ona je najavila da će EIB global, ogranak EIB za aktivnosti van Evropske unije, nastaviti da podržava modernizaciju ključne infrastrukture za održivo povezivanje širom regiona.

To uključuje proširenje železničke mreže u Albaniji prema Crnoj Gori, koridor VIII u Severnoj Makedoniji, deonice železničke pruge u Srbiji, kao i putni koridor u Bosni i Hercegovini, rekla je Červinjska. (kraj) vbr/ivt/bdr

Share: