Predlozi rezolucija

19:23 17. 10. 2023. FoNet | Ivana Šanjević

STRAZBUR - Poslanici Evropskog parlamenta iz različitih poslaničkih grupa uputili su svoje predloge za rezoluciju o oružanom sukobu u Banjskoj, koja bi na sednici 19. oktobra trebalo da bude usvojena, a među najoštrijim tekstovima je onaj koji stigao iz Evropske narodne partije čiji je Srpska napredna stranka priduženi član, prenosi porrtal Nova.rs.

Evropska narodna partija (EPP) u tekstu svoje rezolucije poziva EU da uvede restriktivne mere srpskom rukovodstvu, ukoliko se dokaže da su bili uključeni u napad u Banjskoj.

U dokumentu koji je dostavio EPP, sukob u Banjskoj okaratkerisan je kao teroristički napad, a navodi se i da je srpska policija uhapsila Milana Radoičića, koji je priznao da je predvodio napadače i pustila ga narednog dana.

Obe stranje se pozivaju da rade na deeskalaciji situacije na severu Kosova, Srbija da povuče sve trupe i opremu sa granice sa Kosovom, uključujući i protivvazdušne sisteme i jedinice teške artiljerije, te da prekine svaku podršku nelegalnim terorističkim formacijama građana severa Kosova.

U predlogu rezolucije EPP piše i da osuđuju potencijalnu umešanost Rusije u napade u Banjskoj, a Srbija i Kosovo se pozivaju da se uključe u dijalog i da u duhu kompromisa postignu sveobuhvatni pravno obavezujući sporazum

U svom predlogu, u 1. tački, Evropski zeleni ističu da najoštrije osuđuju brutalni i gnusni napad na Banjsku na severu Kosova, ali i ranije napade na vojnike Kfora i novinare.

Pozivamo Evropsku komisiju i Savet ministara EU da uvede protiv Vlade Srbije mere ako ishod istrage pokaže direktnu umešanost srpske države u teroristički napad u Banjskoj ili ako srpske vlasti nisu voljne da u potpunosti sarađuju.

Pozivamo Evropsku komisiju da zamrzne sredstava koja se daju Srbiji u okviru IPA, ako ishod istrage ukazuje na direktnu umešanost Srbije u ova dva napada, dok se Kosovo poziva da formira Zajednicu srpskih opština bez daljeg odlaganja.

Pozivamo Srbiju i Kosovo da u potpunosti sprovedu sporazume iz Brisela i aneks njegove implementacije iz Ohrida, i žalimo što je Srbija odbila da potpiše Briselski i Ohridski sporazum, navodi se u predlogu Zelenih, kojim se poziva i na što brže održavanje izbora na severu Kosova.

U svom predlogu, predstavnici liberala "Obnovimo Evropu" navode da najoštrije osuđuju napad koji se dogodio 24. septembra u selu Banjska i sumnjaju na učešće Rusije u tom sukobu.

Osuđujemo i žalimo što su srpske vlasti tako postupile u vezi sa ovim teškim bezbednosnim incidentom, uključujući njihovo raspoređivanje trupa u blizini granice sa Кosovom, pokušaje destabilizacije Кosova, nespremnost da sarađuju u istrazi, njihov popustljiv odnos prema organizatorima i počiniocima ovog napada i retorike koju su srpski lideri koristili tokom ove krize.

Pozivamo srpske vlasti da u potpunosti povuku svoje trupe i teško naoružanje sa granice sa Кosovom, u skladu sa prethodnim sporazumima. Pozivamo Srbiju i Кosovo da se uzdrže od jednostranih akcija koje bi mogle potkopati mir i stabilnost u regionu, a umesto toga da aktivno rade na mirnom rešavanju sporova kroz dijalog koji olakšava EU, dodaje se u predlogu teksta.

Ponavljamo pozive na punu implementaciju, u dobroj veri i na blagovremen način, svih relevantnih sporazuma sa obe strane, uključujući uspostavljanje Asocijacije/Zajednice opština sa srpskom većinom, na osnovu već dogovorenih principa.

Verujemo da će konačno i sveobuhvatno rešenje unaprediti saradnju, stabilnost i prosperitet u širem regionu i osigurati trajno pomirenje između dva naroda kao preduslov za integraciju obe države u EU, ističu liberali.

Socijaldemokrate takođe osuđuju "grozan i kukavički teroristički napad na pripadnike kosovske policije od srpske naoružane bande, u jeku velike operacije krijumčarenja oružja" i pozivaju na vraćanje mira i stabilnosti.

Očekujemo od Srbije da u potpunosti sarađuje u istragama i da one koji su odgovorni za napad i koji trenutno borave u Srbiji privede pravdi u skladu sa vladavinom prava, uključujući razmatranje njihovog izručenja Кosovu, navodi se u tekstu. (kraj) is/ivt/bdr

"Žalimo što je beogradski sud odbio predlog Višeg javnog tužilaštva u Beogradu za određivanje pritvora Milanu Radoičiću, koji je preuzeo odgovornost za organizovanje napada 24. septembra, na osnovu opasnosti od bekstva", ističu socijaldemokrate.

Share: