Fon der Lajen u Skoplju

20:30 29. 10. 2023. FoNet | Ivica Strnčević

SKOPLJE -  Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen doputovala je večeras u Skoplje, čime je počela višednevnu posetu Zapadnom Balkanu.

Odmah po dolasku, Fon der Lajen se sastala sa predsednikom Severne Makedonije Stevom Pendarovskim.

"Sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen razgovarali smo o napretku pristupnih pregovora za članstvo u EU i o trenutnoj političkoj situaciji u zemlji. Hvala na posvećenosti i podršci našem procesu evropskih integracija", naveo je posle sastanka Pendarovski na društvenoj mreži "X".

Fon der Lajen je istakla da joj je drago što je posetu Zapadnom Balkanu počela u Skoplju.

"Kako napredujete u reformama, probijate se ka Evropskoj uniji. Radujemo se što ćemo vas dočekati, vaš jedinstveni identitet i vaš makedonski jezik", napisala je Fon der Lajen na društvenoj mreži "X", prenosi Kosovo onlajn.

Fon del Lajen će se sutra sastati sa makedonskim premijerom Dimitrom Kovačevskim, koji će joj prirediti svečani doček ispred Vlade. Nakon sastanka, Kovačevski i Fon der Lajen održaće zajedničku konferenciju za novinare.

Višednevnu posetu regionu Fon der Lajen će nastaviti sutra u Prištini, odakle će u utorak otići u Podgoricu, a zatim u Beograd. Posetu će 1. novembra završiti u Sarajevu.

Kako je ranije najavljeno iz Evropske komisije, posta Fon der Lajen je prilika da se razgovara o bilateralnoj saradnji, a posebno da se regionalnim liderima detaljnije predstavi Plan rasta EU za Zapadni Balkan. (kraj) is/bdr

Share: