Spremni da pošalju misiju

17:56 06. 11. 2023. FoNet | Katarina Tomović

STRAZBUR - Evropski parlament (EP) spreman je da pošalje posmatračku misiju za izbore koji će biti održani na različitim nivoima u Srbiji 17. decembra, piše danas Demostat.

Ovoga puta neće biti organizovan međustranački dijalog o unapređenju izbornih uslova u Srbiji uz posredovanje Evropskog parlamenta, saznaje taj portal nezvanično od izvora u Evropskom parlamentu.

Kako objašnjavaju iz EP, prethodnih meseci, nakon što su se pojavili "signali" da će izbori na različitim nivoima biti održani u decembru, pojedini evroposlanici su se neformalno konsultovali sa različitim političkim akterima o tome kako bi "trebalo unaprediti rad Skupštine u budućem sazivu", ali "zvaničnog dijaloga neće biti, jer nema vremena za to".

S druge strane, kako tvrde, EP je spreman da pošalje posmatračku misiju, "koja bi nadgledala izborni dan u Srbiji" 17. decembra.

Kako objašnjavaju, to može da bude učinjeno "samo ukoliko zvanični Beograd pošalje zvanično pismo sa molbom Evropskom parlamentu da imenuje misiju koja bi posmatrala izbore na biralištima".

Prema nezvaničnim tvrdnjama pojedinih evroparlamentaraca, srpske vlasti su prethodnih dana izrazile spremnost da pošalju molbu. (kraj) is/kt/bdr

Share: