Sledeće nedelje sastanak?

18:46 07. 11. 2023. FoNet | Vera Barišić

PRIŠTINA/BRISEL - Naredni susret glavnih pregovarača Srbije i Kosova biće održan sledeće nedelje, saznaje danas nezvanično Radio Slobodna Evropa (RSE), čiji izvori kao okvirni datum za taj sastanak spominju 16. novembar.

Lajčak je prošle nedelje najavio da će ubrzo sazvati susret na nivou glavnih pregovarača. Potom se oglasio i glavni pregovarač iz Srbije Petar Petković koji je rekao da je planirani sastanak otkazan jer je to, prema njegovim rečima, odbila kosovska strana.

Međutim, to negira sam Miroslav Lajčak.

U pisanoj izjavi za RSE on je objasnio da se svi sastanci u okviru dijaloga sazivaju na datume koji su pogodni za obe strane, te da se datumi objavljuju tek kada obe strane potvrde da prihvataju.

Lajčak potvrđuje da je postojala ideja da se sazove sastanak glavnih pregovarača ove nedelje, odnosno 7. novembra.

"Kosovska strana je iznela veoma validan i relevantan zahtev za odlaganje sastanka koji je posrednik EU prihvatio. Na posredniku je da utvrdi koji su zahtevi i razlozi koje su strane dale u vezi sa organizacijom sastanaka validni i relevantni", istakao je Lajčak.

I on je potvrdio da već postoji saglasnost za naredni susret glavnih pregovarača, ali nije otkrio tačan datum, već je samo nagovestio da će se razgovarati o narednim koracima u procesu normalizacije i implementacije obaveza strana u dijalogu. (kraj) vbr/bdr

Share: