Plan rasta Zapadnog Balkana

18:09 08. 11. 2023. FoNet | Ivana Šanjević

BRISEL - Evropska komisija usvojila je danas, uz izveštaje o napretku 10 država u procesu evropskih integracija, i Plan za ekonomski rast u zemljama Zapadnog Balkana vredan šest milijardi evra, za period 2024. - 2027. godina.

Plan sadrži niz predloga za integraciju zemalja regiona u različite programe EU i pre formalnog članstva u Uniji i predstavlja finansijski instrument koji predviđa dve milijardi evra bespovratne pomoći i četiri milijarde u vidu povoljnih kredita ili kapitalnih ulaganja.

Plan rasta za Zapadni Balkan ima četiri stuba sa ciljem jačanja ekonomske integracije na jedinstvenom tržištu EU, potom jačanje integracije unutar regiona kroz zajedničko regionalno tržište, ubrzanje osnovnih reformi i povećanje finansijske pomoći za podršku reformama, u kojima je i pomenuti finansijski deo vredan šest milijardi.

Kako se navodi u takozvanom prvom stubu, jačanje ekonomske integracije na jedinstvenom tržištu EU podrazumeva sedam prioritetnih akcija - slobodno kretanje roba, usluga i radnika, pristup jedistvenom tržištu plaćanja evrom (SEPA), olakšice kada je reč o drumskom transportu, integracija i dekarbonizacija energetskog tržišta, jedinstveno digitalno tržište i integracija u lance industrijskog snabdevanja.

Primenom ovih predloga povećaće se sloboda kretanja roba, radnika i usluga među zemljama regiona, ali i sa zemljama EU.

Kao primer navodi se i uspostavljanje "zelenih linija" na graničnim prelazima, gde roba brže prolazi uz bržu carinsku proceduru.

Zemlje Zapadnog Balkana trebalo bi da u potpunosti učestvuju u relevantnim programima EU, a posebno u programu jedinstvenog tržišta, fiskalnom i carinskom programu, evropskom digitalnom programu i programu Horizont Evropa, navodi se u dokumentu.

Zemlje regiona, paralelno sa približavanjem EU, navodi se u dokumentu, treba da pojačaju međusobnu saradnju i ostvare ciljeve zajedničkog regionalnog tržišta, kao i da ubrzaju reforme koje se tiču vladavine prava.

Share: