Kako dovesti poslanike u klupe

20:48 08. 02. 2024. FoNet | Ivica Strnčević

STRAZBUR - Čelnici Evropskog parlamenta pokušavaju da nađu način da obezbede veće prisustvo poslanika sednicama, a jedan od predloga je da rasprava ne bi mogla da se vodi ukoliko u sali nije prisutno dovoljno poslanika.

Prema internom dokumentu, u koji je Politiko imao uvid, magični broj bi bio jedna trećina poslanika u Evropskom parlamentu, a posle izbora u junu biće ih 720. To bi značilo da nema debate ako je u sali manje od 240 poslanika.

Kako izgledaju rasprave u Evropskom parlamentu najbolje je moglo da se vidi jutros, kada je komesarka za unutrašnje poslove Ilva Johanson pred gotovo praznom salom govorila o veoma važnom predstojećem sastanku Svetske trgovinske organizacije, koji bi mogao imati značajne ekonomske posledice za Evropsku uniju.

Novi dokument o rešenju tog problema, koji još nije javan, poslali su šefovi političkih grupa koji su u decembru odobrili sveobuhvatan niz institucionalnih reformi odboru za ustavna pitanja, gde poslanici odlučuju o načinu na koji funkcioniše EP.

Prema planiranom novom pravilu, najmanje 38 poslanika Evropskog parlamenta moralo bi da zatraži proveru koliko je njihovih kolega prisutno, ali se poslanici Evropskog parlamenta i dalje kolebaju između toga da li je obavezno ili fakultativno da govornik odustane ako nije prisutno dovoljno poslanika. (kraj) is/mk

Share: