Izborna tišina na Kosovu

23:31 12. 02. 2021. FoNet | Velimir Ilić

PRIŠTINA - Na Kosovu se večeras u ponoć završava desetodnevna predizborna kampanja , a građani će na birališta izaći u nedelju i glasati za izbor 120 poslanika osmog saziva Skupštine Kosova.

U izbornoj trcije ukupno 1.052 kandidata ispred 28 političkih subjekata, od kojih 21 politička stranka, dve koalicije i pet građanskih inicijativa, nakon što je bilo prijavljeno ukupno 1.079 kandidata.

Radio slobodna Evropa (RSE) navodi da Centralna izborna komisija Kosova (CIK), na osnovu odluke Vrhovnog suda Kosova, nije verifikovala pojedine kandidate iz redova Samoopredeljenja, donedavnog premijera Aljbina Kurtija, Alijanse za budućnost Kosova, nekadašnjeg premija Ramuša Haradinaja, i partija Fatmira Ljimaja Socijaldemokratske inicijative – NISMA, zbog problema sa zakonom.

Te političke partije nisu želele da preurede liste kandidata, kako su to zatražile nadležne institucije, pa je CIK odlučio da imena kandidata koja nisu potvrđena za učešće na izborima, budu osenčena na glasačkim listićima, kako građani ne bi bili zbunjeni prilikom glasanja, navodi RSE.

Među njima je i Aljbin Kurti, kandidat za premijera ispred Samoopredeljenja.

Kurtiju kandidatura za poslanika nije potvrđena jer je u septembru 2018. godine pravosnažno osuđen zbog bacanja suzavca u Skupštini Kosova.

Osim Kurtija, za premijera se kandidovao i Avdulah Hoti iz redova Demokratskog saveza Kosova (DSK), te Enver Hodžaj ispred Demokratske partije Kosova (DPK).

Kanidat za premijera ispred Samoopredeljenja Aljbin Kurti je građanima Kosova na predizbornim skupovima slao poruku da će se zalagati za istinu i pravdu, da će se boriti protiv korupcije i organizovanog kriminala, te da će rešiti problem nezaposlenosti.

Na listi Samoopredeljenja se nalazi i Vjosa Osmani, koja trenutno vrši funkciju predsednika Kosova.

Samoopredeljenje izbore 14. februara naziva referendumom za Kosovo.

Demokratski savez Kosova (DSK) je u predizbornoj kampanji govorio o ekonomskom razvoju, implementaciji Vašingtonskog sporazuma o ekonomskoj normalizaciji odnosa sa Srbijom. Taj sporazum je potpisao Avdulah Hoti, kandidat za premijera ispred DSK, inače aktuelni predsednik kosovske vlade.

Na izborima će, rema odluci CIK, pravo glasa imati 1.794.862 glasača, a CIK je verifikovao zahteve za glasanje posredstvom pošte za 102.100 građana koji žive van teritorije Kosova i oni su svoje pravo glasa mogli da iskoriste od 2. do 12. februara.

Goran Rakić, predsednik Srpske liste, uoči parlamentarnih izbora u Prištini koji se održavaju 14. februara poručuje da se nada da će nadležne institucije, pre svega Kfor i Euleks, biti na visini zadatka, te da će svojim preventivnim delovanjem sprečiti incidente, objavio je Kurir. (kraj) vip/dpv

Share: