Regionalni izbori u Madridu

22:01 04. 05. 2021. FoNet

BEOGRAD - U regionu Madrida danas se, u atmosferi dubokih političkih podela, održavaju vanredni parlamentarni izbori, nakon što je Dijaz Ajuso raspustila parlament zbog mogućnosti da bude suočena sa izglasavanjem nepoverenja.

U regionu koji je najbogatiji u zemlji i čiji predsednik ima nezanemarljiv uticaj na nacionalnu politiku, bile su izrazito oštre političke podele tokom izborne kampanje.

Konzervativna aktuelna predsednica Ajuso kritikovala je špansku levičarsku vladu frazom "komunizam ili sloboda", dok su levičari sa kandidatom Pablom Iglesijasom skandirali "demokratija ili fašizam", navodi portal "Politiko". 

Glasanje u regionu oko španske prestonice smatra se testom na sredini mandata za vladajuću koaliciju premijera Pedra Sančeza, kojoj predizborna istraživanja predviđaju loš rezultat.

Na desnici su tradicionalno konzervativna Narodna partija, Sijudadanos desnog centra i Voks, a oni bi, prema poslednjim istraživanjima, mogli da zajedno osvoje 54 odsto glasova. Sa druge strane su Sančezovi socijalisti, levičarska grupa "Mas Madrid" i partija Podemos, koji bi, prema istim istraživanjima, skupa trebalo da dobiju 44 odsto glasova. 

Ajusova se od 2019. godine, kad je preuzela dužnost, suprostavljala vladi Sančeza. U vreme kad je Španija gotovo sasvim obustavila privredne aktivnosti zbog pandemije Covid-19, Ajusova je u ime "slobode" Madriđana ignorisala preporuke vlade za zatvaranje ugostiteljskih objekata, iako je stopa zaraze bila najveća upravo u regionu Madrida. Ipak, popularnost joj nije ugrožena, jer istraživanja pokazuju da ima podršku 40 odsto birača, posebno zaposlenih u ugostiteljstvu. (kraj) dep

Share: