Rezolucija nije protiv naroda

15:51 21. 06. 2021. FoNet | Ivana Šanjević

PODGORICA - Ministarstvo inostranih poslova Crne Gore saopštilo je danas da je Rezolucija o Srebrenici, koju je Skupština Crne Gore usvojila 17. juna, dokument koji nije i ne može ni u kom slučaju, biti usmeren ni protiv jednog naroda i nijedne države, a ponajmanje protiv srpskog naroda i Republike Srbije.

Ne postoje genocidni narodi, već samo pojedinci, što je jasno i eksplicitno rečeno u tekstu ovog dokumenta. Jasnije i preciznije nego što je to učinio bilo ko, pa i Skupština Srbije pre 11 godina, navodi se u saopštenju.

Odgovornost za genocid, dakle, kao što i propisuje međunarodno pravo i kao što se konstatuje u odluci Tribunala u Hagu, može snositi i za njega odgovarati isključivo pojedinac. Sve ostalo sto slušamo i čitamo ovih dana samo je nerazumljivi i čudnim motivima inspirisani pokušaj političkog i medijskog spinovanja teksta Rezolucije, usmeren, ponavljamo, direktno ka vladajućim strukturama Crne Gore, ukazuje Ministarstvo.

Dodatno brine činjenica da je Ivica Dačić, predsednik Skupštine, kao jedan od najviših predstavnika Srbije, pozvao svešteno lice u Crnoj Gori da se "pozabavi" predsednikom Vlade nezavisne i suverene, susedne države, koja, pri tome, i ustavno i suštinski uspostavljena i definisana kao sekularna država svih njenih građana, ukazuje se. (kraj) lj/ivt/dpv

Share: