Usvojena deklaracija o Libiji

00:32 13. 11. 2021. FoNet

PARIZ - Na konferenciji šefova država i vlada o Libiji, održanoj danas u Parizu, usvojena je deklaracija kojom je potvrđeno poštovanje teritorijalnog integriteta te zemlje, odbačena bilo kakva strana intervencija i iskazana podrška političkoj tranziciji kroz demokratske i fer izbore zakazane za 24. decembar.

Pozivajući se na dve rezolucije Saveta bezbednosti UN iz 2021. godine i na Berlinsku konferenciju iz  juna 2021. godine, učesnici konferencije su pohvalili posvećenost privremenih organa vlasti osiguranju nacionalnog jedinstva i sprovođenju procesa političke tranzicije kroz predsedničke i parlamentarne izbore zakazane za 24. decembar 2021, zatim, sporazumu o prekidu vatre, kao i sveobuhvatnom “akcionom planu za povlačenje plaćenika, stranih boraca i stranih snaga sa libijske teritorije”. 

U deklaraciji je, uz ostalo, iskazana zabrinutost zbog pokušaja naoružanih grupa da preuzmu kontrolu nad Nacionalnom naftnom korporacijom i prisustva boraca ISIL.

Turska je stavila rezervu u vezi prisustva stranih trupa na tlu Libije, objavljeno je na sajtu Jelisejske palate. 

Libija od građanskog rata 2011. godine, koji je doveo do intervencije NATO i svrgavanja Moamera el Gadafija, ne uspeva da uđe u zonu političke, ekonomske i bezbednosne stabilnosti. (kraj) dep

Share: