Odgovor na hemijsko oružje

22:03 24. 03. 2022. FoNet | Desk

BRISEL - Predsednik Sjedinjenih Država Džozef Bajden izjavio je danas da će Amerika odgovoriti ukoliko ruski predsednik Vladimir Putin u Ukrajini upotrebi hemijsko oružje i da će priroda odgovora zavisiti od vrste upotrebljenih hemijskih sredstava.

Istakao je, posle sastanka sa liderima NATO, Grupe 7 i Evropske unije, jedinstvo NATO u vezi vojne pomoći Ukrajini, daljih sankcija Rusiji i Putinu i jačanja istočnih granica Alijanse. 

Bajden je najavio sankcije za, kako je rekao, više od 300 članova Dume i oligarha koji pokreću rusku ratnu mašineriju.

Kad je reč o nedavnom razgovoru sa kineskim predsednikom Si Đinpingom, Bajden je rekao da "nije pretio", ali je "istakao broj stranih korporacija koje su napustile Rusiju nakon početka ovog varvarskog ponašanja", očekujući da Peking "shvati posledice njegove pomoći Rusiji".

Kako su Rusija i Ukrajina "bile žitnice Evrope", preneo je, na samitu Grupe 7 bilo je reči o povećanju proizvodnih kapaciteta drugih zemalja, poput Sjedinjenih država.

Bajden je u obraćanju novinarima istakao i stav da Rusiju treba isključiti iz kluba najrazvijenijih zemalja sveta. (kraj) dep/dpv

 

Share: