Tramp čuvao poverljive dosijee

20:52 02. 09. 2022. FoNet | Dragica Pušonjić

LONDON - Sud na Floridi otpečatio je danas listu dokumentacije zaplenjene na imanju bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa, koja pokazuje da je on u ličnom kabinetu među desetinama dosijea držao i one sa oznakom poverljivosti, izvestio je Bi-Bi-Si (BBC).

Prema otpečaćenoj listi, agenti FBI su tokom nenajavljenog pretresa 8. avgusta na Trampovom imanju Mar-a-Lago, na Floridi, zaplenilli na desetine praznih fascikli koje su označene kao klasifikovane.

Dokument suda je zapravo inventar sadržaja 33 kutije koje su odnete sa Trampovog imanja.

Tu su i strogo poverljivi dosijei pronađeni u njegovom ličnom kabinetu.

Raniji sudski spisi potvrdili su da je Tramp u Mar-a-Lagu držao akte sa oznakom tajnosti, a danas otpečaćeni dokument pokazuje da su desetine dosijea pronađene u ličnom kabinetu Trampa.

U kabinetu su pronađena tri dokumenta sa oznakom poverljivosti, 17 su označeni kao tajna, a sedam kao strogo poverljivi.

Tu su i 43 prazne fascikle sa oznakom "poverljivo" i 28 praznih fascikli sa oznakom "vratiti sekretaru/vojnom pomoćniku".

Iz danas otpečaćene liste vidi se da je FBI preuzeo ukupno oko 1.500 dokumenata iz kancelarije Trampa.

Potvrđeni su prethodni izveštaji da su mnogi dokumenti bili pomešani sa ličnim stvarima, uključujući odeću, knjige i novine.

Inventar zaštićenih dokumenata ne rasvetljava njihov sadržaj, ali otkriva gde su pronađeni.

Od 18 dokumenata sa najvišim stepenom zaštite (top secret) sedam je bilo u kancelariji Trampa, a ne u magacinu, kao i 17 od 54 dokumenta sa drugim nivoima tajnosti.

To sugeriše da ovi visoko poverljivi predmeti nisu samo skupljali prašinu u kutijama, već su bili na dohvat ruke bivšem predsedniku, te da ih je "sa razlogom" držao pri ruci, navodi Bi-Bi-Si.

Očekuje se da će sudija Okružnog suda Ajlin Kenon, po čijem nalogu je spisak otpečaćen, odlučiti o zahtevu pravnog tima Trampa za nezavisnom ekspertizom zaplenjenih dokumenata.

Ministarstvo pravde ispituje da li je Tramp nepravilno rukovao dokumentima, tako što ih je odneo iz Bele kuće na Mar-a-Lago nakon što je napustio funkciju u januaru 2021. godine.

Tramp sve vreme poriče odgovornost za nezakonito rukovanje poverljivim aktima države. (kraj) dar/dpv

Share: